13.05.2024.

KUD “Ogranak seljačke sloge” Posavski Bregi proslavio 90 godina očuvanja kulturne baštine

U srcu Posavskih Brega, Kulturno-umjetničko društvo “Ogranak seljačke sloge” obilježilo je ovog vikenda 90 godina postojanja, svečanošću koja je okupila generacije članova i poklonika ove kulturne institucije. Društvo, koje je osnovano 1934. godine, postalo je simbol očuvanja izvornih posavskih pjesama, plesova i običaja, stekavši ugled na brojnim smotrama u Hrvatskoj i šire.

Javor Bojan Leš, gradonačelnik grada Ivanić-Grada, izrazio je zadovoljstvo viđenim entuzijazmom među mladim i starijim članovima. “Ovogodišnja proslava dokaz je kako KUD ‘Ogranak seljačke sloge’ nastavlja inspirirati, okupljajući mnoštvo mladih koji unose veselje i radost, te veterane koji su posvetili svoje živote očuvanju naše tradicije,” rekao je Leš. Dodao je kako je rad društva obogaćen izdanjem CD-a i kasete “I ja jesam posavečko dete”, temeljenih na arhivskim zapisima Hrvatskog radija iz 1987. godine.

Gradonačelnik, je u nastavku istaknuo ključnu ulogu KUD-a u očuvanju lokalne kulture. “Oduševljen sam što vidim toliko mladih ljudi spremnih učiti o našoj tradiciji i prenositi je na buduće generacije,” naglasio je.

Proslava je započela nastupima najmlađih članova koji su izveli tradicionalne igre i plesove, dok su tamburaška sekcija i mlade djevojke nastavile program pjesmama iz Posavskih Brega. Ivan Barilić, predsjednik KUD-a, rekao je da je proslava također prilika za dodjelu priznanja najstarijim članovima društva, koji su značajno pridonijeli njegovoj bogatoj povijesti.

Na kraju programa, odrasli članovi su izveli set izvornih plesova i pjesama, pokazujući ljepotu posavske tradicije. KUD se ponosi i organizacijom Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske te izdavanjem etnografske mape “S onu stranu Savice”.

Kroz devet desetljeća postojanja, KUD “Ogranak seljačke sloge” osigurao je da nova generacija nastavi njegovati i čuvati kulturnu baštinu, dokazavši kako je moguće u moderno doba sačuvati bogatstvo prošlosti i prenijeti ga na buduće generacije. Velika proslava 90. obljetnice održana je 11. svibnja 2024. godine, potvrdivši neizmjernu važnost kulturne baštine za identitet svih članova društva.