06.05.2024.

Ivanić-Grad prvi po izdvajanju za vatrogastvo u Republici Hrvatskoj

Po postotnom udjelu izdvajanju za vatrogastvo iz Proračuna u vrhu su se hrvatskih gradova našli – vodeći Ivanić-Grad, koji je za tu granu osigurao 13,07 posto sredstava, ispred najbližih u poretku, a tu su redom do laureata- Zabok s 12,9 posto proračunskog udjela,zatim Garešnica (12,23posto), Imotski (10,85), Drniš (10,73), Daruvar (10,00), Pag (9,81), Buzet (9,50), Ogulin (9,41) i Grubišno Polje (9,25 posto udjela).

Prvih 6 gradova izdvojilo je za potrebe vatrogastva preko 10 posto udjela iz Proračuna 2022., dok je 36 za tu svrhu uložilo 5-10, a njih 84 između 1 i 5 posto ukupnih sredstava. Primjetno je kako i tu u vrhu poretka prevladavaju mali gradovi, sedam od deset, uz tri srednje velika.

Ivanić-Grad: Jedini će uskoro imati vatrogasno odmaralište, uređuju vježbalište i vatrogasni centar

Grad Ivanić-Grad među gradovima je koji najviše izdvajaju za vatrogastvo u RH, pokazala je naša analiza podataka FINA-e za 2022. u očekivanju onih za proteklu i aktualnu godinu, 2023. i 2024. Prvi su prema udjelu izdvajanja iz Proračuna (13,07 posto), u Top 10 po izdvajanju “per capita” (860,84 kuna, tada važeća valuta) i nominalnom porastu izdvajanja u 2023. u odnosu na izdvajanja u 2021. (+1.810.369 kuna)…
Vatrogasna zajednica Grada Ivanić-Grada u svome sastavu uz Javnu vatrogasnu postrojbu ima još 11 DVD-ova s više od 1000 vatrogasaca. Tijekom prošle godine nastavili su u Gradu opremati Vatrogasnu zajednicu i Javnu vatrogasnu postrojbu vozilima, a kroz Fond solidarnosti novom opremom opremili su Javnu vatrogasnu postrojbu, kao i dobrovoljna društva, čime je i operativna spremnost sviju sada puno veća.
Vozni park je u proteklo vrijeme obogaćen s tri auto cisterne, čamcem za spašavanje zapovjednim vozilom, vozilom za gašenje požara (vodom, pjenom i prahom), malim navalnim vozilom, dva quada za brdske terene i nekoliko kombi vozila. A da Grad ima sluha za vatrogasne potrebe govori i činjenica kako će Ivanić-Grad biti jedini grad koji će u svome vlasništvu uskoro imati uređeno vatrogasno odmaralište, i to na otoku Ugljanu, koje će vatrogasci moći koristiti kroz cijelu godinu!, naglašavaju nam…
-Naša je želja da djecu i mlade ponovno zainteresiramo za vatrogastvo. U tom dijelu imamo igraonice na Festivalu igračaka i Bučijadi. Želeći pridobiti djecu organizirani su i razni izleti, a tom dijelu sigurno će nam od pomoći biti i kamp na Ugljenu gdje ćemo moći organizirati ljetovanje za njih. Uz nedavno potpuno energetski obnovljenu zgradu Javne vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad,  ostvareno je i sufinanciranje projektne dokumentacije za projekt “Projekt dogradnje zgrade JVP Grada Ivanić-Grada i uređenje edukacijsko-vježbališnog parka vatrogasne postrojbe”- ističu gradonačelnik Javor Bojan Leš i gradska uprava.
Projektom dogradnje zgrade JVP Grada Ivanić-Grada i uređenje edukacijsko – vježbališnog parka vatrogasne postrojbe projektira se dokumentacija za dogradnju zgrade vatrogasne postrojbe i uređenje okolnih površina čime bi se osigurao prostor za moderni vatrogasni centar s pripadajućim edukacijsko – vježbališnim parkom koji će pokriti sve potrebe JVP Grada Ivanić-Grada. Projektom se poveća spremnost vatrogasne postrojbe, povećava se energetska učinkovitost postojeće zgrade, podiže svijest i znanje kod stanovništva oko mogućih klimatskih promjena i katastrofa. Ukupna osigurana sredstva u 2024. godini za vatrogastvo iznose više od 1.850.000 eura .
-Svaka naša ruralna sredina pa i sam grad imaju svoje dobrovoljno vatrogasno društvo. U Ivanić-Gradu, biti vatrogascem osim tradicije, je i dio kulture i načina života. Vatrogasci su jedna organizirana snaga koja je tu uvijek kada nas zadese nesreće- kazao je Leš, najavivši još jednu značajnu potporu, kako će Vatrogasna zajednica rebalansom proračuna dobiti dodatnih 30 tisuća eura….