27.02.2024.

Obnova zelenog identiteta: Grad Ivanić-Grad obnavlja stabla nakon olujnog nevremena

U ljeto 2023. godine, Grad Ivanić-Grad suočio se s izazovom nakon što je olujno nevrijeme prouzročilo značajnu štetu na infrastrukturi grada, posebno na zelenim površinama. Međutim, kao grad koji njeguje svoj zeleni identitet i brine o okolišu, uz pripremu Strategije zelene urbane obnove postavljen je temelj za održavanje i obogaćivanje zelenog raslinja, drveća i sadnica u gradu. Sustavno pomlađivanje starih stabala i provođenje akcija sadnje bili su ključni elementi ove strategije, koja je još više dobila na važnosti nakon nevremena.

U suradnji s Komunalnim centrom Ivanić-Grad pokrenuta je nova akcija sadnje koja obuhvaća preko 130 sadnica drveća na području cijeloga grada. Ono što čini ovu akciju posebnom je činjenica da će nova stabla zamijeniti sva stradala stabla iz oluje, uz poštivanje njihovih vrsta.

Grad Ivanić-Grad, sukladno sugestijama građana, vodio je računa o raznolikosti vrsta drveća koja će biti zasađena, ali se i posebno vodilo računa prilikom izbjegavanja alergenih vrsta drveća, što je rezultiralo time da će samo nekoliko stabala biti različite vrste od stradalih, s obzirom na zahtjeve za kvalitetom zraka i zdravljem građana.

Kao grad koji se zalaže za održivost, Grad Ivanić-Grad provodi akciju sadnje s jasnim ciljem osiguranja zdravog i kvalitetnog okoliša za svoje građane. Odabir vrsta drveća i pažljivo planiranje sadnje ključni su elementi ove inicijative, koja se nadovezuje na dugoročnu viziju očuvanja zelenih površina u gradu.

Olujno nevrijeme u ljeto 2023. godine postavilo je izazove pred nas, ali je istovremeno otvorilo priliku za demonstraciju predanosti očuvanju okoliša. Kroz brzu reakciju, raznolikost vrsta drveća i održiv pristup obnovi, Grad Ivanić-Grad pokazuje kako se može uspješno nositi s izazovima prirodnih katastrofa, dok istovremeno jača svoj zeleni identitet i kvalitetu života svojih građana.