24.06.2023.

Mimohodom 27 povijesnih hrvatskih postrojbi obilježeno Petrovo u Ivanić-Gradu

24. lipnja 2023. godine u Ivanić-Gradu se, u sklopu manifestacije Lipanjska pozornica, održalo „Petrovo u Ivaniću“.

Petrovo je dan Ivanić-gradske župe kada se obilježava i Dan Grada te je danas na simboličan način održan atraktivan IV. Mimohod povijesnih postrojbi kroz središte Ivanić-Grada. Na nekadašnjem mjestu Ivanić-Tvrđe, sjedišta samostalne kapetanije i posljednje obrane Zagreba kroz dva stoljeća Osmanlijskih osvajačkih ratova, predstavilo se 27 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske koje su oživjele prošlost:

10. satnija Ivanić, Ženska konjička garda, Pukovnija Orehovečki, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Zrinska garda Čakovec, Varaždinska husarska pukovnija br. 41, Varaždinska građanska garda, Trenkovi panduri, Slunjska krajiška pješačka pukovnija, Povijesna sekcija KUD-a Frankopan, Počasna sokolska garda, Lička pukovnija Gospić, Kuburaška udruga Maruševec, Križevačka djevojačka straža, Krapinska gradska straža Ilirci, Koprivnički mušketiri i haramije, Keglevićeva straža Kostel, Hrvatski sokol Vinkovci, Hajdučka družina Mijata Tomića, Gradska straža Požega, Gradska straža Bakar, Kuburaška udruga Okić, Kuburaško društvo Ban Josip Jelačić, Žumberački uskoci, Turopoljski banderij, Samoborska narodna garda i Povijesna postrojba Ban Gašpar Alapić.

„Čast mi je što ste danas uveličali naš dan i dali mu poseban pečat te da nastavljamo tradiciju. Ivanić-Grad je nastao kao povijesna tvrđava u obrani Domovine, a za sva ova događanja u novijoj hrvatskoj povijesti uvijek je znao izroditi heroje i sinove našega naroda koji su branili našu zemlju. Drago mi je da je tako i u ostalim krajevima Hrvatske i da imamo bogatu povijest koju ćemo nastaviti njegovati„, rekao je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Do sada je u povijesni postroj Grada Ivanić-Grada - 10. satnije Ivanić prisegnulo 13 članova, a danas su svečano prisegnuli gradonačelniku još četiri nova člana. Gradonačelnik je obišao sve postrojbe okupljene oko Spomenika 1.000-godišnjici Hrvatskog kraljevstva kojeg su podigli građani Ivanić-Grada prije 98 godina te je primio prijavak njihovih zapovjednika. Tradicionalno su položeni vijenci na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i na Spomenik 1.000-godišnjici Hrvatskog kraljevstva, te je održana sveta misa pred crkvom sv. Petra apostola. Zapovjednike postrojbi primio je gradonačelnik Leš kojom im je prigodom uručio zahvalnice za sudjelovanje i simbolične darove.

Uz obilježavanje Petrovog, održava se i 10. Fišijada, natjecanje u pripremi najboljeg fiš-paprikaša na kojem ove godine sudjeluje 50-tak ekipa iz cijele Hrvatske. Natjecanje se održava na Sportskom parku Zelenjak, a proglašenje pobjednika se očekuje oko 20 sati. Ove godine slavi se deseta obljetnica manifestacije Fišijada - "Branitelji gradu-da se ne zaboravi" u organizaciji UHVIDR-e Ivanić-Grad. Paralelno se u Parku hrvatskih branitelja održao Sajam rukotvorina, a dan će zaključiti koncert grupe Reanimatori koji će započeti u 21 sat u Sportskom parku Zelenjak.

Događanja se održavaju u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom te uz pomoć Zagrebačke županije, Turističke zajednice Ivanić-Grada, Muzeja Ivanić-Grada, te Župe sv. Petra apostola, Povijesne postrojbe Ivanić-Grada – 10. satnije Ivanić i Udruge HVIDR-a Ivanić-Grad.