07.06.2023.

Jedina dva naftalanska grada u svijetu potpisala povelju suradnje

U Ivanić-Gradu, na jedinom izvoru ljekovitog ulja naftalana u Europi, otvoreno je 1989. godine naše jedinstveno lječilište - Specijalna bolnica Naftalan, jedinstveno lječilište u Europi za liječenje kožnih bolesti poput psorijaze i neurodermatitisa.

Naftalan je jedino lječilište ovakvog tipa u Europi i drugo lječilište u svijetu uz lječilište u Azerbajdžanu. U cilju daljnjeg razvoja suradnje između regija i gradova danas, 7. lipnja 2023. godine potpisana je Povelje o prijateljstvu i suradnji. „Poveznica koja se javlja između naša dva grada je naftalan. Drago nam je da nas je posjetila delegacija Azerbajdžana i da su vidjeli naše lječilište. U njihovoj je zemlji organizacija liječenja na puno višoj razini, imaju 16 samostalnih hotela – lječilišta s dnevnim kapacitetom od 3.500 pacijenata. Podudaramo se u mnogo stvari, ali se razlikujemo u tretmanima liječenja gdje vidimo priliku suradnje i zajedničkih novih investicija. Specijalna bolnica nam je svakako odlična startna pozicija za dodatni razvoj i povećanje kapaciteta u gradu što nam je plan za budućnost“, rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada.

Poveljom će se gradovi partneri poticati na odnose na humanitarnoj, kulturnoj, turističkoj i gospodarskoj razini između građana kroz razmjenu i susrete različitih generacija.

„Jučer smo obišli Specijalnu bolnicu Naftalan i upoznali se s njezinim radom. Vidjeli smo mnogo ljudi koji su došli potražiti pomoć pa smo uputili otvoreni poziv u posjet našim lječilištima kako bi iz prve ruke vidjeli naše procedure koje provode doktori i djelatnici. Naša povelja je jako simbolična jer smo jedina dva grada u svijetu koji imaju izvor naftalana. Prijenos znanja i iskustava bit će nam iznimno bitan u sklopu naše suradnje„ naglasio je Vugar Novruzov, gradonačelnik Grada Naftalana u Republici Azerbajdžan. Dodao je kako svakako treba raditi na povećanju kapaciteta i otvaranju novih lječilišta i hotela u Ivanić-Gradu koja će nuditi pristupačne tretmane.

Zagrebačka županija vlasnik je Specijalne bolnice Naftalan i potiče njezin rad.

„Ovo je povijesni dan kako za Ivanić-Grad tako i za Zagrebačku županiju. Ovo su dva jedinstvena lječilišta i sigurno postoji mogućnost mnogih vidova suradnje. Naftalan je dobar primjer razvoja kontinentalnog i zdravstvenog turizma koji ćemo i dalje poticati“, istaknuo je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Cilj liječenja u Naftalanu je poboljšanje zdravstvenog stanja kod određenih bolesti i dijagnoza, bolesnih stanja i posljedica ozljeda. Upravo po korištenju slane termalne vode i naftalana jedinstvena su destinacija zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Slanu termalnu vodu i naftalan medicinski stručnjaci ove bolnice od 1989. godine uspješno primjenjuju u medicinske svrhe što bolnicu čini zdravstvenim fenomenom u globalnim razmjerima. Iz godine u godinu raste broj zadovoljnih posjetitelja koji su Naftalan prepoznali kao medicinsku oazu za liječenje, rehabilitaciju i revitalizaciju rijetkim i snažnim prirodnim činiteljima - naftalanom i termomineralnom vodom.