06.06.2023.

Delegacija Azerbajdžana u posjetu Ivanić-Gradu

Danas, 6. lipnja 2023. godine Grad Ivanić-Grad bio je gost domaćin delegaciji Azerbajdžana.

Ivanićgradsko jedinstveno naftalansko lječilište - Specijalna bolnica Naftalan jedino je lječilište ovakvog tipa u Europi i drugo u svijetu uz lječilište u Azerbajdžanu. Slijedom suradnje Grada Ivanić-Grada i azerbajdžanskog Grada Naftalana dogovoren je posjet njihove delegacije u cilju poboljšanja daljnje suradnje.

U gradskoj upravi im je, nakon dočeka i upoznavanja sa gradonačelnikom i suradnicima, održana kratka prezentacija o EU projektima koje Grad provodi, te planovima vezanim uz gospodarski i razvoj turizma, sa osvrtom na onaj zdravstveni.

Kako bi dobili cjelokupnu sliku razvoja zdravstvenog turizma, u Muzeju Ivanić-Grada upoznali su se sa povijesti Ivanić-Grada i njegovom industrijskom baštinom i sveobuhvatnim istraživanjima nafte i plina.

U sklopu obilaska bolnice, prezentirana su im naftna polja od strane INA-e d.d. te su se upoznali s liječnicima i osobljem. Predstavljeni su im postupci i načini liječenja od dermatologije i fizikalne medicine s rehabilitacijom do terapija i kozmetologije.   Prijenos znanja i iskustava između dvaju jedinstvenih lječilišta povod je i sutrašnjeg potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji kojom će gradovi biti partneri koji će poticati odnose na humanitarnoj, kulturnoj, turističkoj i gospodarskoj razini između građana kroz razmjenu i susrete različitih generacija.