29.07.2023.

Spajanje kultura i tradicija dvaju gradova

U petak, 28. srpnja, Ivanić-Grad je bio domaćin šestorici pripadnika udruge mađarskih konjanika “Bakonyi Poroszkȁlők” iz grada Varpalote, koji su se u sklopu svoje impresivne ekspedicije na konjima zaputili prema Sinju, s ciljem sudjelovanja na ovogodišnjoj Alki. Njihov povijesni put vodio ih je kroz Hrvatsku, a savez povijesnih postrojbi RH pružio im je logističku podršku na njihovom zahtjevnom putovanju.

Domaćinstvo “Povijesne postrojbe Ivanić-Grada – 10. satnije Ivanić” srdačno je dočekalo mađarske konjanike kada su prešli granicu, a prethodno su ih dva dana gostili članovi povijesne postrojbe “Bjelovarski Graničari – Husari 1756”. Njihov put nastavio se kroz prekrasne pejzaže, prolazeći kroz mjesta poput Šumečana, Bunjana, Deanovca, Derežana, Caginca, Donjeg Šarampova i kanala Črnec, sve do Dugog mosta u Posavskim Bregima.

Tijekom putovanja, mađarski konjanici su bili prava atrakcija za lokalno stanovništvo, a posebno su oduševili djecu svojim tradicionalnim izgledom, malim konjima i neumornom odlučnošću da uspješno završe svoj projekt, bez obzira na sve izazove na putu. Njihov vođa, g. Pѐter Csepin, već je prevalio više od pedeset tisuća kilometara u sedlu, pa ovih osamsto kilometara do Sinja za njega i ostale jahače predstavlja manji izazov.

Jahači su tijekom svog boravka u Hrvatskoj posjetili i pitoreskno mjesto Topolje, gdje su dobili priliku odmoriti se i osvježiti uz pomoć članova “Povijesne postrojbe Ivanić-Grada” i suradnju Muzeja Ivanić-Grada. Iz Topolja su nastavili put prema Martinsoj Vesi i Sisku, gdje ih je dočekala povijesna postrojba “Karlovačka građanska garda” pod predsjednikom Saveza povijesnih postrojbi RH, g. Emilom Črne.

Ivica Kozjak, zapovjednik “Povijesne postrojbe Ivanić-Grada”, uručio je mađarskim konjanicima prigodne poklone prije njihova polaska, kao trajni podsjetnik na njihov boravak u ovim krajevima. Tijekom susreta, postrojbe su razmijenile iskrene riječi zahvale i pohvale za srdačno gostoprimstvo koje su imale priliku doživjeti na ovom putovanju.

Ovaj susret predstavlja početak jednog prekrasnog prijateljstva između dvije povijesne postrojbe i dvaju gradova, te će ostati upisan kao poseban trenutak u povijesti Ivanić-Grada i Varpalote. Na ovaj način su dvije kulture i tradicije povezane putem ljubavi prema konjima, povijesti i baštini koja ih spaja.