17.08.2023.

Kukuruzni labirint povezuje tradiciju, običaje i turizam u posavskom kraju

Posavski kraj poznat je po uzgoju kukuruza od davnina i uvijek je imao važnost za zajednicu. Kako bi se spojila tradicija, običaji i turizam, od prošle godine u blizini Ivanić-Grada krajem ljeta nastaje jedinstvena atrakcija – kukuruzni labirint. Uz obalu rijeke Save, u prekrasnom ambijentu brojnih polja prošle godine je privukao velik broj posjetitelja, te je ove godine tri puta veći i zanimljiviji. “Podržavamo ovakve projekte koji spajaju poljoprivredu, turizam i tradiciju. Bogat smo kraj koji ima što ponuditi tijekom cijele godine . Iako smo bliži glavnog grada, sve više privlačilo goste iz cijele zemlje koji na kontinentu traže jedinstveno iskustvo i sadržaj. Nastaviti ćemo s ulaganjima i podrškom u cilju razvijanja održive destinacije”, naglasio je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Muzejom Ivanić-Grada, Prijateljima baštine, KUD-om “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD-om Dubrovčak Lijevi. Projekt je sufinanciran sredstvima Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent i sredstvima Zagrebačke županije. Projektu je dodijeljena nagrada Ruža Zagrebačke županije u 2023. godini u kategoriji „Održivi turizam“, u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Ideja za labirint potekla je iz cilja da se ruralnom prostoru ponudi inovativno posjetiteljsko iskustvo. “Motiv smo pronašli u lokalnoj narodnoj nošnji čime smo se povezali s kulturnom baštinom Posavskog kraja. Ovaj projekt jedinstven je po tome što je prirodan, sezonski, iziskuje male troškove pripreme, a iskustvo posjetitelja je inovativno, edukativno i interaktivno. U ponudi je obilazak labirinta iz rješavanje igre, a tijekom dva vikenda u rujnu posebno ćemo istaknuti autohtonu vrstu posavskih konja uz vožnju kočijom, Posavsko pivo, ponudu OPG-ova i sadržaje za djecu”, najavila je Ana Gašparović, direktorica TZ Ivanić-Grada.

Ovogodišnji labirint je 3 puta veći od prošlogodišnjeg! Inspiracija je tražena u ornamentima narodnih nošnji iz bogate zbirke KUD-a Posavac. „Kroz povijest na našem su području većinom tkao cvjetni motiv. No, prve nošnje u 18. stoljeću imale su geometrijske motive jer je njih bilo lakše izraditi tkanjem na tkalačkom stanu. Početkom 20. stoljeća pojavljuje se motiv izrađen industrijskim tkanjem kao dio jednog s područja Brezovice. Prepoznala ga je i Marija Jurić Zagorka koja ga je stavila na naslovnicu svog časopisa Hrvatica, pa su ga naše bake prozvale tim imenom, a on je danas i tema ovog labirinta“, istaknuo je predsjednik KUD-a Posavac Marko Klak.

Labirint je, kao i prošle godine, projektirala Kristina Komšo, krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge „Prijatelji baštine“. „Nakon prošlogodišnjeg pilot projekta, koji je odlično prošao, ove godine krenuli smo u veći. Labirint nije klasičan koji ima jedan ulaz i izlaz sa puno slijepih ulica, već smo htjeli preuzeti i naglasiti lokalni entitet i našu baštinu. Vezovi s narodnih nošnji imaju zanimljive elemente, a sama Hrvatica ima geometrijske oblike koji su odlična podloga za uzorak labirinta“, rekla je Komšo.

Prošle godine labirint je posjetilo oko tisuću posjetitelja, a ove se godine očekuje veći broj. Prosječno vrijeme obilaska labirinta je 45 min. Veličina labirinta je 18.000 m2 i ima jedan kilometar staza za istraživanje. Unutar labirinta se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu. Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade i odrasle, te će posjetitelji saznati kako je npr. zašto su se meli tavani u Dubrovčaku ili kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži. Igra je detektivska misterija rješavanja slučaja pljačke sumještana s početka 20.-og stoljeća, koja je istinit događaj. Kako bi odgonetnuli što je nestalo, morate proći kroz cijeli labirint i istražiti zanimljivosti kako biste došli do rješenja.

Ovaj projekt produžuje turističku sezonu ivanićgradskog kraja. Najviše dolazaka i noćenja bilježe od svibnja do listopada. Ovom ponudom u drugom dijelu godine produžuju boravak gostiju u destinaciji te se nadovezuju na druge sadržaje ili manifestacije, poput Bučijade. “Kukuruzni labirint izvrsna je inovacija u turističkoj ponudi Dubrovčaka koja je ove godine otvorena po drugi put u mjestu neposredne blizine Ivanić-Grada. Informacija da je ove godine gotovo tri puta veći, govori već dovoljno o uspješnosti ovog projekta. Atrakcija je to koja zapravo i objedinjuje vrijednosti turizma za koji se zalažemo u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije – onog održivog, ali i onog koji uspješno spaja tradiciju i potrebe suvremenog turizma. Pozdravljam inicijativu u potpunosti, a moram priznati da se i sama veselim se prolasku kroz labirint”, rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Labirint će biti otvoren za posjetu svaki dan tijekom cijelog dana. Lokacija – parking kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom, zatim par minuta pješice do same lokacije. Smješten je i pored državne biciklističke rute broj 2, jer se želi poticati dolazak na lokaciju biciklima, a u naselju je i servisna stanica za bicikle.

Kukuruz je biljka koja se oduvijek iskorištava cijela i u razne svrhe. Stabljike su mu štitile zidove gospodarskih objekata, klipovi služili za potpalu a opna za izradu lutaka, cekera i madraca za krevete. Zrno se koristilo za prehranu ljudi, peradi i stoke, a osnova je za brojna tradicionalna jela poput zlevanke, žganaca i kruha. „Poljoprivredni institut Osijek s izuzetnim zadovoljstvom i ove je godine podržao projekt Posavskog kukuruznog labirinta „Hrvatica“. To je manifestacija koja promovira i spaja turizam, povijesnu baštinu i poljoprivredu te pokazuje ponekad skriven potencijal kontinentalne Hrvatske. Ponosni smo što su baš naši, domaći hibridi kukuruza dio labirinta. Prošle godine posjetitelji su se gubili u našem najtraženijem hibridu kukuruza Kulak, a ove godine izlaz će tražiti iz novog hibrida, Filigrana. Čestitamo cijelom timu na trudu i još jednoj izvrsnoj organizaciji, a posjetiteljima želimo dobar provod i uspješan izlaz iz labirinta“, istaknula je Gordana Demirović iz Poljoprivrednog instituta Osijek.

Kako bi se posjetitelji zadržali u Ivanić-Gradu i produžili svoj posjet i boravak nude im se brojni sadržaji u okolici, od posjeta samom gradu do seoskih turizama, restorana, bazena i sportskih sadržaja. Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade (6. – 8.10.), kada će biti posebno ukrašen bučama.