01.04.2023.

Otvorena izložba “Nafta u Moslavini”

U Muzeju Ivanić-Grada otvorena je izložba koja predstavlja povijest naftne industrije u Moslavini pod nazivom “Nafta u Moslavini”. Autorica izložbe je Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina, gdje je izložba prvi puta bila predstavljena.

Moslavina je poznata po svojoj dugogodišnjoj tradiciji istraživanja, eksploatacije i proizvodnje nafte i plina, što je prisutno na tom području već više od 150 godina. Eksploatacija nafte počela je sredinom 19. stoljeća, a nakon toga se počela eksploatirati i plin. Međutim, pravi nagli razvoj naftne industrije započeo je tek nakon 2. svjetskog rata, posebno nakon osnivanja INA-Naftaplina.

Iako su neka prvotna naftna polja u Moslavini zatvorena, a zalihe nafte se smanjuju, uloga koju su nafta i plin odigrali u gospodarskom i socijalnom razvoju Moslavine je nezamjenjiva. Naftna industrija Moslavine je dugi niz godina bila jedan od glavnih gospodarskih čimbenika, a njihov utjecaj je i danas vidljiv u lokalnoj zajednici.

Izložba “Nafta u Moslavini” pruža posjetiteljima uvid u bogatu povijest naftne industrije u Moslavini, od njenih početaka pa sve do danas. Izloženi su brojni predmeti i artefakti koji su korišteni u procesu istraživanja, eksploatacije i proizvodnje nafte i plina, a posjetitelji će imati priliku saznati više o važnosti naftne industrije za Moslavinu i njezin utjecaj na razvoj regije.

Izložba je otvorena za posjetitelje tijekom cijelog mjeseca travnja, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane. Pozivamo sve ljubitelje povijesti i industrijske baštine da posjete izložbu i saznaju više o bogatoj povijesti Moslavine.

Z.O.