10.03.2022.

[VIDEO] Ivanić-Grad dobio EEA certifikat – otvorena prva od planiranih 12 solarnih elektrana

Uvođenjem programa upravljanja kvalitetom i certifikacije European Energy Award (EEA) u Belgiji, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, projekt IMPLEMENT imao je za cilj uspostavu svih potrebnih struktura u gradovima/općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika.  Grad Ivanić-Grad je u postupku certifikacije dokazao da uspješno provodi svoje klimatske i energetske planove u skladu s visokim standardima kvalitete.

U nastojanju da smanji ovisnost o konvencionalnim izvorima energije, Grad Ivanić-Grad je proveo pilot projekt postavljanja fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju na krovu postojećeg objekta Visoke škole Ivanić-Grad te je to prvi ovakav potpuno završen projekt u Gradu. Danas 10. ožujka 2022. godine, gradonačelnik Javor Bojan Leš primio je certifikat European Energy Award  od strane Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).  U sklopu uručenja certifikata, simbolično je u rad puštena i sama fotonaponska elektrana. „U ocjenjivanju prijavljenih preko 1.700 europskih gradova razmatralo se kako gradovi promišljaju energetski razvoj, kako razvijaju prostorno-plansku dokumentaciju, razvijaju i izrađuju strateške dokumente, te kako potiču, omogućavaju i provode investicije poput ove. Grad Ivanić-Grad zasluženo prima ovaj certifikat jer se prije mnogo godina projektima koje provodi pozicionirao na europsku kartu pionira energetske tranzicije“, istaknuo je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. Dodao je kako se nada da će ovaj certifikat, osim što je kruna dosadašnjeg rada, biti daljnji poticaj za nastavak dobrih projekata.

Ivanić-Grad ovom investicijom nastavlja niz Smart City projekata koje uvodi i provodi u cilju postajanja naprednog grada. Projektom Solar City Ivanić-Grad vrijednim 16 mil.kn uvode se mjere energetske učinkovitosti u 15 javnih objekata u vlasništvu Grada instalacijom fotonaponskih elektrana na krovu zgrada te ugradnjom dizalica topline. „Čast nam je da je naš grad prepoznat na ovaj način. Desetak aktivnih projekata koji su sada u provedbi i nekoliko već završenih doprinijeli su do toga da je Ivanić-Grad prepoznat kao grad koji radi značajne iskorake u segmentu obnovljivih izvora energije. U planu nam je izgraditi ukupno 12 solarnih elektrana. U financiranju njihove izgradnje dijelom će moći sudjelovati i sami građani, u drugom dijelu će se osigurati vlastita i EU sredstva. Tu je i Zagrebačka županija koja često sufinancira ovakve projekata“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Naglasio je kako će se ovim projektima direktno utjecati na uštede u proračunskim sredstvima te na samodostatnost u energiji.

Snaga fotonaponske elektrane je 17 kW, čija vrijednost izgradnje 247.276,25 kn (s PDV-om) od čega je Grad Ivanić-Grad osigurao 154.651,25 kn vlastitih sredstva, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio sufinanciranje u iznosu 92.625,00 kn. Proizvedena energija se primarno troši u objektu, a višak energije se isporučuje u mrežu. Diljem Europe 30 pilot gradova/općina je bilo uključeno u IMPLEMENT projekt, a nakon njegove provedbe i dalje nastavljamo razvijati i provoditi svoju klimatsku i energetsku strategiju korištenjem EEA standarda i kriterija kako bi postigli energetske uštede i smanjenje troškova. „Ovaj certifikat će dobiti još tri grada s područja Županije koji zajedno pridonose globalnim promjenama. Provodimo niz mjera koje ukazuju da razmišljamo zeleno, da brinemo o klimatskim promjenama i ograničenosti prirodnih energenata poput energetske obnove zgrada javne namjene. U protekle četiri godine smo obnovili četiri zgrade osnovnih i srednjih škola, od kojih je jedna i u ovom gradu. Drago nam je da dugi niz godina surađujemo s Ivanić-Gradom koji ima jasnu viziju za budućnost te ćemo tu suradnju i nastaviti u cilju boljeg standarda i uvjeta življenja njegovih stanovnika“, kazao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Grad želi stvoriti preduvjete za iskorištavanje potencijala geotermalne energije pa je prijavio projekt za izradu dokumentacije i pribavljanje dozvola sve do faze u kojoj će biti moguće pokrenuti nabavu usluga i radova za formiranje istražne bušotine geotermalne vode. Do kraja sljedeće godine biti će gotov projekt razvoja širokopojasnog pristupa internetu za 18.000 korisnika s područja Grada i okolice. Iz inicijative WiFi4EU Europske komisije te sredstvima Zagrebačke županije, Ivanić-Grad je omogućio besplatne internetske WiFi pristupne točke na svim relevantnim javnim okupljalištima u gradu. Sva zastarjela rasvjetna tijela u Gradu zamijenjena su novom LED rasvjetom, planira se uvođenje sustava za praćenje kvalitete zraka, postavljene su punionice za vozila na električni pogon, na tri lokacije u gradu nalaze se stanice mješovitog nextbike sustava javnih bicikala, a u blizini Srednje škole Ivan Švear postavljena je prva gradska pametna klupa Steora. Uz sve navedeno, Grad provodi i digitalizaciju javne uprave uvođenjem web platforme Otvoreni Grad Ivanić-Grad i aplikacije CityHub za prijavu komunalnih problema.