25.06.2022.

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke Županije

Danas, 25. lipnja 2022. u Ivanić-Gradu su svečano obilježeni Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, obljetnica osnivanja 65. bataljuna ZNG-a i Petrovo.

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja - Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, 27. lipnja 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. Tijekom Domovinskog rata s područja Zagrebačke županije u obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 29.400 branitelja. U čast svim braniteljima zagrebačke okolice održava se manifestacija koja se svake godine seli u drugi grad Županije s ciljem da se junaštvo branitelja ne zaboravi. Do sada je Dan bio obilježen u Pokupskom, Samoboru, Jastrebarskom, Vrbovcu, Zaprešiću, Dugom Selu i Velikoj Gorici.

Ovogodišnja centralna svečanost održala se u Ivanić-Gradu. Tradicionalno se odala počast poginulim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku hrvatskih branitelja, te je održana sveta misa u župnoj crkvi sv. Petra. Svečanosti je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade koji je tom prigodom rekao: „Suradnja koju imamo s braniteljima i njihovim obiteljima dokaz je da kroz jedinstven pristup i zajednička nastojanja prepoznajemo prioritete i možemo očuvati naše jedinstvo i zajedništvo. Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo. A sve to s jednim podsjetnikom – sloboda koju imamo nije darovana, ona je krvlju plaćena. Danas smo svjedoci ratnih događanja i koliko se sloboda skupo plaća. Bez obzira koliko vremena prođe, uvijek moramo ponavljati činjenice na kojima moramo graditi perspektivu i budućnost, a Vlada će uvijek biti na raspolaganju za potporu.“ 

Zamjenik župana Zagrebačke županije i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec rekao je kako su branitelji ti koji su najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini. „San o stvaranju hrvatske države branitelji su pretvorili u stvarnost. Danas se prisjećamo hrvatskih vitezova i junaka koji su dali svoj život za stvaranje tog sna. Županija ima kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama s kojima rade na njihovu dobrobit, te će tako nastaviti i u budućnosti.“

Svečanosti su prisustvovali branitelji iz osam županijskih gradova te 20 povijesnih postrojbi. Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada i ovogodišnji domaćin obilježavanja istaknuo je kako je Ivanić-Grad grad bogate i burne vojne prošlosti i grad koji je kroz generacije dao brojne branitelje koji su svoje živote polagali za domovinu. „Grad smo koji je 1991. godine iznjedrio mnoštvo heroja  i boraca koji su svoje živote položili za svoju domovinu. Stoga im svima zahvaljujem kao svojim suborcima i svima ovdje prisutnima što su znali tih godina gdje trebaju biti, u obrani naše zemlje. Nikada nećemo zaboraviti one koji su svoje živote dali u stvaranju naše samostalnosti“, rekao je Leš.