29.07.2022.

Održana radionica o provedbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, jučer je u maloj dvorani POU u Ivanić-Gradu održana radionica na temu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN 57/22). Radionica je predviđena za sve gradonačelnike i načelnike u Zagrebačkoj županiji.

Nakon što je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Javor Bojan Leš, radionicu je otvorio Josip Kraljičković, pročelnik odjela za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Zahvalan sam Ministarstvu poljoprivrede i Zagrebačkoj županiji na organizaciji ove radionice posebno zato što na području Ivanić-Grada se nalazi najveći dio državnog poljoprivrednog zemljišta u Zagrebačkoj županiji tako da će ova radionica pomoći u razumijevanju svim gradonačelnicima, načelnicima i pročelnicima odjela kako provoditi novi Zakon – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Gosti predavači iz Ministarstva poljoprivrede bili su voditeljica Službe za provedbu i kontrolu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države Silvija Runje Sakić i načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište Igor Miodrag.

Intencija države vezano za poljoprivredno zemljište je stavljanje što većih površina zemljišta u funkciju poljoprivredne proizvodnje u što kraćem roku kao i efikasnije kontrole korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Važno je istaknuti da se dosadašnji model redoslijeda prvenstva na natječaju za zakup mijenja sustavom bodovanja. Ovaj sustav smo promijenili kako bi poljoprivrednicima omogućili bolji i povoljniji način sudjelovanja na natječajima za zakup. Novim zakonom izmijenjeni su kriteriji te je stavljen naglasak na okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Ovim Zakonom se pokušava ubrzati postupanje u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. U Ministarstvu smo mišljenja da postupanje vezano za državno zemljište treba dodatno ubrzati i pojednostavniti, kako bi jedinice lokalne samouprave što brže i učinkovitije mogle provoditi natječajne postupke i privesti što veću količinu zemljišta poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Igor Miodrag načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede RH.

Cilj ove radionice je upoznati voditelje jedinica lokalne samouprave, kao i druge osobe zadužene za provedbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, o novim odredbama Zakona koji je stupio na snagu 28.05.2022. godine te načinu provedbe i kontrole raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države . Ispred Grada Ivanić-Grada na radionici je sudjelovala je Marina Šiprak pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, pravne poslove i društvene djelatnosti.