19.08.2022.

[VIDEO] Otvoren je prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica”

U Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada, otvoren je prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica”. Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera: Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi. Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad. Inspiracija za projekt su kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj. Uz brojne goste i organizatore na otvorenju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Izuzetno mi je drago da smo na ovom posavskom dijelu našeg grada započeli jedinstveni projekt koji povezuje gospodarstvo, tradiciju i turizam. Labirint će osim organiziranih turističkih posjeta biti uključen u program nadolazeće “Bučijade” koja je jedna od najvećih turističkih manifestacija u ovom dijelu Hrvatske. Siguran sam da će za vrijeme Bučijade, kao dio zabavnog sadržaja i igraonice za djecu labirint biti prava atrakcija – rekao je gradonačelnik Leš.

Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom. „Zahvaljujući kukuruznom labirintu na Dubrovčaku Lijevom na parceli g. Josipa Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju od prirodnog resursa koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada i tako pružiti obiteljima, parovima, samostalnim istraživačima i grupama mogućnost istraživanja, dodatni turistički sadržaj uz posjet Ivanić-Gradu“, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović te dodaje kako je motiv kukuruznog labirinta preuzet s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine. Sam kukuruz je hrvatski proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek pod nazivom „Kulak“.