06.07.2021.

3.079.622,50 kuna bespovratnih sredstava za obnovu Stare škole u Dubrovačku Lijevom

Muzej Ivanić-Grada podnio je prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije koji je raspisalo Ministarstvo kulture i medija.

Na natječaj smo prijavili staru školu u Dubrovčaku Lijevom koju Muzej koristi kao čuvaonicu muzejski predmeta te kao radni prostor u kojem se provode aktivnosti zaštite na predmetima, a u njoj su smještene i uredske prostorije DVD-a i KUD-a.

Zgrada škole nije stradala u spomenutom potresu, no prvenstveno je prijavljena zbog velikih oštećenja crkvi – sv. Maksimilijana u Posavskim Bregima i sv. Nikole u Dubrovčaku Lijevom. Kako bi se crkve obnovile, potrebno je izmjestiti crkveni inventar i pohraniti ga na adekvatno mjesto, a stara škola se zbog blizine i prostornih kapaciteta nametnula kao idealno rješenje. Za obnovu i prilagodbu unutrašnjeg prostora za smještaj novog inventara, ali i čuvanje muzejskih predmeta, a za projekt Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade stare škole od Ministarstva kulture dobili smo 3.079.622,50 kuna.

Dodijeljena sredstva su 100% bespovratna!