11.02.2021.

Umjesto ukidanja poreza na potrošnju, vratit će već uplaćeni porez ugostiteljima kroz potpore

Do sada je isplaćeno ukupno 677.000 kuna direktnih potpora za 143 poduzetnika

Još u travnju 2020. godine, zbog novonastale javnozdravstvene situacije i posljedica koje je pandemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 ostavljala na gospodarstvo, Grad Ivanić-Grad je među prvima proveo gospodarsku mjeru za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize, a sve kako bi se održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta subjekata malog gospodarstva s područja Ivanić-Grada.

U prvom krugu potpora isplaćena je bespovratna potpora od 5000 kuna za sve poduzetnike i obrtnike kojima je rad bio zabranjen (ugostiteljski objekti, frizerski saloni, kozmetički saloni, trgovine, teretane, cvjećarnice, krojači, optike…).

Dodatna pomoć

Njih ukupno 105 je dobilo potpore u ukupnom iznosu od 525.000 kuna. Dolaskom zime i novog šoka zbog ponovnog zatvaranja poslovanja za ugostitelje, restorane i teretane, u prosincu se gradska vlast odlučila za dodatnu pomoć u iznosu od po 4000 kuna po poduzetniku kako bi im omogućili barem djelomično, pokrivanje fiksnih troškova, za što je Grad osigurao dodatnih 150.000 kuna za 38 poduzetnika. Novi paket bespovratnih mjera za poduzetnike sa zabranom rada bit će objavljen ovaj tjedan.

– Promatrali smo i gradove i općine koji su se odlučili na mjere pomoći ukidanjem poreza na potrošnju koji se plaća na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, koji je kao takav predstavlja prihod jedinica lokalne samouprave, ali ako je ugostitelj zatvoren, ugostitelj ne radi nikakav promet, što znači da u periodu dok je zatvoren niti ne plaća taj porez. Stoga smo odlučili, umjesto ukidanja poreza na potrošnju, prethodno uplaćeni porez ugostitelja vratiti im u vidu bespovratne potpore – rekao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Javni poziv

Nova direktna financijska pomoć trebala bi pomoći poduzetnicima sa zabranom rada u rješavanju postojećih financijskih obveza te će stoga upravo ovaj tjedan (od 8. do 12. veljače) biti objavljen i treći paket bespovratnih mjera za sve zatvorene poduzetnike u dodatnom iznosu od po 4000 kuna, za što je u gradskom proračunu osigurano više od 150.000 kuna.

Do sada je tako, za smanjenje gospodarskih posljedica koronakrize, isplaćeno ukupno 677.000 kuna direktnih potpora za 143 poduzetnika, a idući tjedan ide javni poziv za dodatnih 150.000 kuna.

Pročitajte više na: https://lokalni.vecernji.hr/gradovi/umjesto-ukidanja-poreza-na-potrosnju-vratit-ce-vec-uplaceni-porez-ugostiteljima-kroz-potpore-22338?fbclid=IwAR1XTFy7QnGrOrUlrrBE_IoijBwD1vUqajM8FVxat_JKzdMX3eKML_-zXF0 - lokalni.vecernji.hr