11.02.2021.

Projektom “Smart City” Ivanić-Grad uvodi pametne tehnologije za kvalitetniji i jednostavniji život svojih građana

Mnogi gradovi u Hrvatskoj uočili su važnost digitalizacije i razvoja. Tim povodom danas je u prostorijama razvojne agencije IGRA-e u Ivanić- Gradu održan sastanak između gradonačelnika Javora Bojana Leša i predstavnika ICT sektora tvrtke A1 o uvođenju pametnih tehnologija (Smart City).

Pametna rješenja za Ivanić- Grad bi, zahvaljujući projektu širokopojasnog Interneta, uključivala pametan promet ( pametni pješački prelazi), praćenja potrošnje putem pametnih brojila, upravljanja otpadom, okolišem i komunalnom infrastrukturom, a građani bi putem jedinstvene mobilne aplikacije imali mogućnost pratiti onečišćenje zraka.

Ovo je još jedan u nizu sastanaka s našim partnerom A1 Hrvatska s kojima smo suradnju započeli na projektu uvođenja širokopojasnog interneta čija realizacija započinje u svibnju ili lipnju ove godine. Kroz razgovore o navedenom projektu uvođenja širokopojasnog interneta, otvorile su se brojne mogućnosti daljnje suradnje u smjeru uvođenja pametnih tehnologija, odnosno projektu Smart City koji uključuje brojna rješenja za poboljšanje kvalitete života naših sugrađana. Pametna rješenja će se koristiti i u trećoj fazi izgradnje naše šetnice koja će uključivati naprednu prometnu infrastrukturu – pametne pješačke prelaze i mjerač za praćenje kvalitete zraka, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Pametni gradovi Hrvatske – gradovi budućnosti
Pametni gradovi nisu više daleka budućnost, ni znanstvena fantastika. Oni su naša sadašnjost i bliska budućnost. Mnoge države shvatile su važnost digitalne transformacije današnjih gradova. Stanovnika je sve više, a infrastruktura ostaje ista. Iz toga razloga nužne su promjene i inovacije koje je potrebno provesti da bi život građana postao kvalitetniji i jednostavniji.