11.02.2021.

Bivše sklonište u Ivaniću postat će muzej ratne prošlosti

Staro ratno sklonište koje se nalazi pored srednje škole Ivana Šveara u Ivanić-Gradu uskoro bi moglo dobiti sasvim drugu namjenu. Brigu nad prostorom koje je tijekom rata služio kao sklonište trebao bi preuzeti ivanićgradski Muzej, a on bi dobio svoju kulturno povijesnu funkciju. Ideja je, naime, da se u njemu uredi spomen prostor na ratnu prošlost Ivanić-Grada.

Najave o tome ovih su dana pristigle iz Muzeja Ivanić Grada čiji su djelatnici obišli teren starog skloništa te izvijestili o prenamjeni tog prostora.

-Sklonište je izgrađeno kako bi se ljudi, prvenstveno učenici mogli skloniti prilikom uzbuna i opasnosti u vrijeme rata. No, kako je sklonište izgubilo svoju prvobitnu namjenu, ovaj interesantni prostor mogao bi se uskoro prenamijeniti. Prostor čine tri velike „cijevi“ u koje stane barem tri razreda učenika, no trenutno se koristi kao spremišni prostor-kažu iz Muzeja.

Pozvali su ovih dana i građane da se svojim idejama uključe u raspravu o prenamjeni i većina ih se, kažu, složila da bi prostor skloništa trebao dobiti kulturnu svrhu.

-Prijedlog prenamjene skloništa već postoji. Ratno sklonište, čija je svrha bila pružanje utočišta tijekom ratnih opasnosti, postat će spomen na ratnu prošlost Ivanić-Grada. Naravno, ne u smislu veličanja rata, već pružanja znanja i boljeg razumijevanja naše zajedničke povijesti i svih događaja koji su oblikovali ovo mjesto i ljude u ono što su danas-istaknuli su iz Muzeja.

Još od doba turskih osvajanja Ivanić je imao važnu obrambenu ulogu. Grad i njegovi stanovnici preživjeli su brojne sukobe i na kraju ostali još složniji, kao zajednica, stoga je i namjera je Grada Ivanić-Grada, a i Muzeja Ivanić-Grada prezentirati njihovu povijest na dostojanstven i upečatljiv način.

Iz Ivanić Grada tvrde kako će na ovaj način pokazati da vrednuju svoju prošlost iz koje svi zajedno možemo učiti – za budućnost.