26.10.2020.

16. Memorijal Rudolf Perešin

Jučer su u sklopu obilježavanja 16. Memroijala Rudolf Perešin položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen biste Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu. Osim članova obitelji Rudolfa Perešina, vijenac su položile delegacija Grada Ivanić-Grada predvođena gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom te predstavnici općinskih vlasti Općine Kloštar Ivanić i Križ i predstavnici braniteljskih udruga s područja Ivanić-Grada.

16-im Memorijalom Rudolfa Perešina obilježena je 29. godišnjica povijesnog preleta pilota Rudolfa Perešina MIG-om 21 iz Bihaća u Austriju 25. listopada 1991. godine. Riječ je o herojskom činu, kojim je u najteže vrijeme okupacije Hrvatske prešao iz JNA u Hrvatsku vojsku i pridružio se obrani Hrvatske.

Perešin je bez dvojbi odlučio s MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje domovine Hrvatske. Svjestan riskantnosti planiranog pothvata jer je, poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao varijantu bijega.

Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine. Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici, a odrastao u Ivanić-Gradu, te se u oba mjesta svake godine odaje počast njegovu junaštvu.

U sjećanje na našeg pilota – Viteza Domovinskog rata Rudolfa Perešina, u Ivanić Gradu i Cagincu 16. godinu za redom obilježava se istoimeni memorijal.