15.01.2020.

[DOBRO JUTRO HRVATSKA] Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada drugi je muzej takvog tipa u Hrvatskoj

U ponedjeljak 30.12.2019, godine, udruga Prijatelji baštine, otvorila je Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada, drugi muzej takve vrste u Hrvatskoj nakon Virtualnog muzeja karlovačke industrije. Ivanić-Grad se ovim projektom uspješno priključuje drugim gradovima u Hrvatskoj (Sisak, Rijeka, Zagreb, Labin, Karlovac ) koji već nekoliko godina istražuju i prezentiraju industrijsku baštinu. Iz udruge naglašavaju da se radi o muzeju zajednice, svakodnevne komunikacije, istraživanja te razmjene znanja. Virtualni muzej nalazi se na poveznici: www.industrijska-bastina.com 

Cilj muzeja je prezentirati bogatu industrijsku baštinu ivanićkog kraja i okolice koja se intenzivno razvija nakon 2. svjetskog rata zahvaljujući otkrićima nafte i zemnog plina. Trenutno se u virtualnom muzeju nalazi 200 predmeta i planira se daljnje prikupljanje i prezentiranje novih predmeta kroz cijelu 2020.godinu što uključuje predmete, fotografije i video materijale. Članovi udruge su profesionalci iz društveno humanističkih znanosti (muzeolozi, povjesničari umjetnosti, arhitekti itd.) te svoj rad u udruzi odrađuju volonterski.

Virtualni muzej dio je projekta Industrijska baština Ivanić-Grada koji je u 2019. uključivao  nekoliko zanimljivih aktivnosti: 10-dnevna međunarodna volonterska radionica "Mapiranje i dokumentacija industrijske baštine" u suradnji s u udrugama; European Heritage Volunteers i Culture Hub Croatia i prezentaciju primjera dobre prakse očuvanja industrijske baštine u Hrvatskoj i Sloveniji (Interpretacijski centar industrijske baštine Sisak - Holandska kuća, Centar za industrijsku baštinu Rijeka, Virtualni muzej karlovačke industrijske i Virtualni muzej rudarstva iz Trbovlja u Sloveniji).

Provedbu projekta u 2019. godini podržali su brojni partneri i sponzori; Grad Ivanić-Grad, Ivasim d.o.o., INA d.d., Plinacro d.o.o., Mi Maris d.o.o., Kapitel d.o.o., Elektrocentar Petek d.o.o., Ivanićplast d.o.o., Gradska knjižnica Ivanić-Grad, Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad, i brojne druge tvrtke, udruge i pojedinci.

Tijekom 2020. udruga Prijatelji bašine nastavlja s crowdsourcing i crowdfunding kampanjama za Virtualni muzej industrijske baštine, provedbom edukativnih aktivnosti na temu industrijske baštine, turističkih obilazaka lokaliteta i promocijom cijelog projekta u Hrvatskoj i inozemstvu.