20.02.2020.

Kroz projekt Zaželi na području Ivanić-Grada zaposlit će se 9 žena

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga ustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar dodijelili su u srijedu, 19 veljače 2020. u Vladi Republike Hrvatske, 28 novih ugovora vrijednih više od 65 milijuna kuna za Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u okviru kojega će se zaposliti 323 žene koje će brinuti o 1376 starijih i nemoćnih osoba.

Tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je program omogućio zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena koje su, brinući se za starije osobe u nepovoljnom položaju, svojim radom doprinijele boljitku zajednice te izrazio zadovoljstvo nastavkom programa.

Zapošljavanjem 16 žena na poslovima potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u razdoblju od 24 mjeseca - 9 žena u Gradu Ivanić-Gradu, 4 žene u Općini Križ i 3 žene u Općini Kloštar- Ivanić; doprinijet će se smanjenju broja nezaposlenih žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada i ujedno pružiti potpora i podrška za 64 krajnjih korisnika. Unaprjeđenje znanja i vještina žena kroz dodatno obrazovanje kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada sa stečenom verificiranom ispravom o osposobljenosti u zanimanju njegovateljice.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 3.110.593,20 kuna.

Ministar Aladrović je istaknuo kako je za drugu fazu projekta iz Europskog socijalnog fonda predviđeno 300 milijuna kuna, i naglasio kako jedinice lokalne uprave i samouprave i neprofitne organizacije mogu biti kvalitetni partneri u provođenju ovog projekta koji se dosad pokazao iznimno korisnim osobito za zapošljavanje najteže zapošljivih skupina žena iznad 50 godina života. Također je kazao kako projekt Zaželi sadrži tri komponente: komponentu zapošljavanja, komponentu obrazovanja i komponentu osposobljavanja te izrazio uvjerenje da će sve to poboljšati kvalitetu života korisnika i svakodnevnih aktivnosti na koje osobe zaposlene kroz ovaj projekt utječu.

Predviđeno trajanje poziva „Zaželi – faza II“ je 18 mjeseci kojim se omogućuje pripadnicima ciljanih skupina pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, u svrhu potpore i podrške starijim osobama u nepovoljnom položaju kroz programe zapošljavanja u lokalnoj zajednici, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.

Do sada su u okviru  Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ donesene 32 odluke o financiranju za 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti više od milijardu kuna kojima je zaposleno 6000 žena za 30 000 krajnjih korisnika.

Program se financira iz Europskog socijalnog fonda u Okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. na području čitave Hrvatske.