05.08.2020.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Diljem Hrvatske danas se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 25. godišnjica veličanstvene vojno redarstvene akcije “Oluja”. Tim povodom u Ivanić-Gradu, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, u Parku hrvatskih branitelja položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

U ime Grada Ivanić-Grada vijenac su položili zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj te predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac i Željko Brezovečki. Osim predstavnika grada vijenac su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, specijalne policije i političkih stranaka. Nakon svečane ceremonije svečano obilježavanje završeno “glasnim pucnjem” iz topa Povijesne postrojbe Ivanić-Grada.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.