15.04.2020.

Održan sastanak s gradskim proračunskim korisnicima radi racionalizacije poslovanja

Dana 14. travnja 2020. održan je u prostorijama male sale Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad sastanak  gradonačelnika Javora Bojana Leša s predstavnicima proračunskih korisnika Grada Ivanić-Grada, Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, direktorom Komunalnog centra Ivanić-Grad, te tajnikom Gradske zajednice športskih udruga Grada Ivanić-Grada.

Gradonačelnik je sve prisutne upoznao s mjerama i aktivnostima koje je nužno poduzeti kako bi se daljnjom racionalizacijom poslovanja omogućilo očuvanje svih postojećih radnih mjesta. Zahvaljujući dobrom planiranju prihoda i rashoda proračuna Grada Ivanić-Grada, na početku 2020., u periodu od siječnja-ožujka ostvareno je povećanje prihoda u odnosu na isti period 2019. godine za 17 %.

Navedena činjenica omogućuje isplatu punih plaća za ožujak i travanj svim zaposlenicima proračunskih korisnika unatoč činjenici što je zbog primjene  Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19.03.2020. ( NN 32/20 ) većini onemogućen rad u punom opsegu kakav je bio prije nastupanja posljedica epidemije korona virusa.

Gradonačelnik je također sve prisutne upoznao s ozbiljnošću situacije i negativnim efektima koje će na proračun Grada Ivanić-Grada ubuduće imati posljedice epidemije, obzirom se temeljem dosadašnjih analiza očekuje smanjenje prihoda proračunskih sredstava u ovoj godini i do 40 % te naglasio kako je u narednom periodu nužno smanjiti proračunske rashode za oko 10.000.000,00 kuna, što se  planira kroz opće mjere štednje u svim segmentima proračunskih rashoda koji trenutno nisu nužni, kao što su npr. šport, kultura, gradske manifestacije i dr., ne zadirući u socijalne programe i planirane potpore gospodarstvu.

U tom smislu, a kako bi se i u periodu nakon epidemije osigurala sva postojeća radna mjesta gradonačelnik je pozvao na štednju, pažljivo planiranje, te pokretanje pregovora za smanjenje osnovica za izračun plaća za svibanj i lipanj.

Također, gradonačelnik je sve prisutne upoznao s brojnim mjerama pomoći poduzetnicima kojima je Odlukom stožera civilne zaštite od 19.03.2020. ( NN 32/20 ) onemogućen rad, a koje su pripremljene za iduću sjednicu Gradskog vijeća Grada Ivanić-Grada.

Neke od tih mjera su odgoda, odnosno oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu grada, ukidanje poreza na korištenje javnih površina, poreza na potrošnju i dr. Primjena navedenih mjera također zahtijeva uštedu prema trenutnim analizama od oko 1.100.000,00 kn, za što će se morati ostvariti uštede u narednom periodu.

Unatoč svemu navedenome gradonačelnik Javor Bojan Leš iskazao je odlučnost u namjeri da racionalnim planiranjem i nužnim uštedama zajednički prevladamo poteškoće nastale uslijed epidemije korona virusa koja predstavlja izazov ne samo za naš grad, nego i za cijeli svijet.