05.10.2019.

[VIDEO] U Ivanić-Gradu obilježen Dan branitelja

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima započelo je svečano obilježavanje Dana branitelja grada Ivanić-Grada. Uz predstavnike Gradske uprave grada Ivanić-Grada i Općine Križ, svijeće su zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih postrojbi i udruga, predstavnici udruge antifašističkih boraca i antifašista te predstavnici vatrogasaca i policije.

Odluku o proglašenju 3. listopada Danom branitelja Grada Ivanić-Grada, 2016. godine donijelo je Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za hrvatske branitelje u svrhu očuvanja spomena na Domovinski rat i branitelje koji su u njemu sudjelovali.

Svečanost je nastavljena u velikoj dvorani Doma kulture projekcijom dokumentarno-igranog filma “Štafeta smrti” redateljice Nade Prkačin.

Dokumentarac prikazuje proboj skupine hrvatskih branitelja i civila koji su nakon okupacije Bogdanovaca 10. studenog 1991. godine, kroz minsko polje krenuli prema Marincima. Dokumentarni film predstavlja njihovu borbu koja je uslijedila kroz sljedećih 12 dana, kada su se po teškim zimskim uvjetima, bez hrane i vode borili za vlastite živote.

Tekst i foto: Zoran Ožetski