17.10.2019.

Proslava 85. obljetnice KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Dana župe svetog Maksimilijana biskupa

Dan župe svetog Maksimilijana biskupa obilježen je svečanim misnim slavljem u crkvi svetog Maksimilijana biskupa koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić, te je po zavrsetku mise ženska pjevačka skupina KUD-a „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi otpjevala nekoliko prigodnih crkvenih pjesama.

Povodom 85. obljetnice rada kulturno umjetničkog društva „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi, u subotu, 12. listopada 2019., u Društvenom domu u Posavskim Bregima održan je prigodni koncert kojom je društvo proslavilo svoj jubilej.

U programu su sudjelovale sve skupine društva plesna, tamburaška, dvije skupine djece, ženska pjevačka, muška pjevačka skupina, te skupina mladih tamburaša.

Kulturno umjetničko društvo „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi osnovano je 1934. godine, a njeguje izvorne posavske pjesme, plesove i običaje. Od te godine sve do danas „Ogranak“ je redoviti sudionik smotri diljem Hrvatske, ali i izvan granica naše domovine. KUD je sudjelovao na I. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1966. godine te od tada snima mnogobrojne radijske i televizijske emisije. Hrvatski je radio 1987. godine u Posavskim Bregima tonski zabilježio 70-tak zavičajnih pjesama i plesova. To je obilježilo rad „Ogranka“ u 2001. godini jer su na temelju tih tonskih zapisa izdani CD i kaseta „ I ja jesam posavačko dete“.Društvo je izdalo i etnografsku mapu „S onu stranu Savice“ autorice Slavice Moslavac kao prvo društvo u Republici Hrvatskoj koje ima takav reprezentativni materijal. KUD je organizator Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske, jedine takve manifestacije u našoj zemlji jer na njoj nastupaju isključivo muške skupine pojedinih KUD-ova. Društvo svake godine organizira i prigodni božićni koncert i prikaze običaja u Posavskim Bregima, a 2013. godine održana je i prva smotra folklora u Posavskim Bregima pod nazivom „Lepe moje ravne pole“.

Svoju baštinu KUD je prezentirao na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Županijskoj smotri folklora u Svetom Ivanu Zelini i na drugim smotrama diljem Hrvatske, ali i izvan nje u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i drugdje. Ženska pjevačka skupina naslijedila je stariju pjevačku grupu koja je nekad djelovala i dalje prezentira pjesme KUD-a, ali i crkvene tradicijske pjesme Posavskih Brega. Skupina je 2011. godine snimila nosač zvuka „O predobri Bože… Pjesme z Breške cirkve“ koji sadrži tradicijske crkvene napjeve koji se izvode kroz godinu. Povodom 80. obljetnice KUD-a izdan je Glazbeni spomenar Posavskih Brega, knjižica s notnim zapisima pjesama koje se nalaze na oba nosača zvuka. Od 2009. godine u KUD-u se ponovno aktivirao pomladak koji danas broji četrdesetak djece koja djeluju u mlađoj, predškolskoj i starijoj skupini. U jesen 2017. godine formirana je mlađa tamburaška skupina koju čini petnaestak djece različitih dobnih skupina. Skupina je osnovana sa željom da djeca nauče svirati sve raspoložive tamburaške instrumente, te da nakon nekog vremena mogu samostalno odrađivati nastupe i na taj način pratiti plesne skupine KUD-a. Rad spomenutih dječjih plesnih i tamburaških skupina znak je da će ovo društvo i u budućnosti nastaviti vrijedno čuvati svoje pjesme, plesove i običaje.

Članovima i publici prigodnim riječima obratio se zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj. Ovu priredbu uveličala je i pratila puna dvorana ljubitelja plesa, glazbe, pjesme, tradicije i kulturne baštine.

Pokrovitelji proslave su Grad Ivanić Grad i Zagrebačka županija, uz medijske pokrovitelje Obiteljski radio Ivanić, Portal Volim Ivanić i 01 Portal.

Foto: Zdenko Vanjek