30.10.2019.

Povodom Dana dobrovoljnih davatelja krvi gradonačelnik primio darivatelje s područja Ivanić-Grada

Jučer je u Spomen domu Alojza Vulinca u Ivanić-Gradu, održana svečanost dodjele priznanja i nagrada dobrovoljnim darivateljima krvi s područja Ivanić-Grada. Gradonačelnik Javor Bojan Leš svima je uručio prigodne darove, a darivateljima koji su krv dali 100 puta i javno priznanje grada Ivanić-Grada.

Svim darivateljima krvi čestitam njihov dan, Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Izuzetno sam ponosan što je tradicija dobrovoljnog darivanja krvi u našem gradu vrlo jaka, unatoč tomu što je na državnoj razini broj darivatelja u padu, broj novih darivatelja u Ivanić-Gradu je u stalnom porastu – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodna u liječenju.

Dobitnici priznanja i nagrade grada Ivanić-Grada:
100 darivanja -Jakčin Tomo, Mikac Renato i Ivan Štimac
75 darivanja -Jagar Josip
50 darivanja -Jagar Čedomir i Fusek Renato
40 darivanja -Golner Tihomir
30 darivanja -Delinić Ivan
10 darivanja -Ida Puntarić
5 darivanja -Duž Antonia,
1. darivanje zahvalu su primili Ivona Hodak i Badalić Jura

Volonteri: Franjo Horčićka i Ivanka Biškup
Djelatnici GDCK Ivanić–Grad: Stjepan Fabijanić i Ivana Bajt

Tekst & foto: Zoran Ožetski