24.10.2019.

Edukativnim predavanjem započeo je program 15. memorijala Rudolfa Perešina

Današnji program 15. memorijala Rudolfa Perešina započeo je edukativnim predavanjem predstavnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Ministarstva obrane koji su učenike 3. i 4. razreda Srednje škole Ivan Švear upoznali sa životom Rudolfa Perešina i mogućnostima školovanja za zvanja u Oružanim snagama RH.
U prostoru Pučkog otvorenog učilišta postavljen je simulator letenja s originalnim sjedištem i pilotskom kabinom MIG-a 21 koji je za sve zainteresirane uz detaljne upute kadeta i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio dostupan do 12:00 sati.

Kompletan letački program iskakanja padobranaca, slijetanja helikoptera na nogometno igralište, kao i nastup akrobatske skupine vojnih pilota Krila oluje predviđen u prijepodnevnim satima u Sportskom parku Zelenjak otkazan je zbog magle, odnosno zbog neadekvatnih uvjeta za izvođenje vježbi.

Program ovogodišnjeg memorijala nastavlja se u nedjelju 27. listopada od 10 sati kada će tradicionalno biti položeni vijenci pred bistom Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu, gdje se očekuju predstavnici državnog vrha, Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, regionalne i lokalne samouprave i braniteljskih udruga, te brojni građani. Ukoliko budu povoljne vremenske prilike za letenje, prije polaganja vijenaca će Ivanić-Grad nadletjeti MIG-21.

U dvorani Žeravinec će u 11 sati biti svečano otvoren 5. Karate kup Rudolfa Perešina, a svečana akademija povodom 28. obljetnice preleta Rudolfa Perešina MIG-om 21 sa bihaćkog aerodroma u Klagenfurt će se održati u Cagincu u Društvenom domu u nedjelju 27. listopada od 11,30 sati.

Na akademiji će pjevati Klapa Sv. Jurja Hrvatske ratne mornarice, te će biti predstavljeni najbolji likovni i literarni radovi učenika osnovnih škola, a njihovi autori će za nagradu 7. studenoga biti gosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Velikoj Gorici i Perešinove rodne Gornje Stubice.

Tekst: Radojka Šporer