29.10.2019.

Brojne delegacije odale počast heroju Rudolfu Perešinu

U sklopu 15. Memorijala „Rudolfa Perešina“, svečanom ceremonijom polaganja vijenaca u Ivanić-Gradu, obilježena je 28. godišnjica od njegova preleta MiG-om 21 iz bihaćkog aerodroma prema austrijskoj granici, koju je prešao otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Novinarima je tada izjavio danas povijesnu rečenicu: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”. Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Vijest o tome, obišla je svijet. Njegov pothvat ulio je snagu hrvatskim braniteljima i značio veliki poticaj u borbi za slobodu i samostalnost. Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak, 2. svibnja 1995. godine.

Uz članove obitelji Perešin, svečanoj ceremoniji nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general Josip Štimac, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik župana Zagrebačke županije Miljenko Komes, predstavnici susjednih regionalnih i lokalnih samouprava, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i brojni građani koji su se došli prisjetiti heroja Domovinskog rata i odati mu počast.

Delegaciju grada Ivanić-Grada predvodio je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Danas je prigoda da izrazimo zahvalu našem Rudiju i njegovoj obitelji ali i svima onima koji su položili živote za slobodu naše domovine. Njihovo herojstvo i žrtva nas obvezuju i motiviraju u donošenju odluka za dobrobit naših građana – rekao je gradonačelnik Leš.

Program je nastavljen svečanom akademijom u društvenom domu u Cagincu, uz govore gostiju i prezentaciju likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola na temu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nastupila je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Tekst i foto: Zoran Ožetski