02.10.2019.

[VIDEO] Najava Bučijade u emisiji Dobro jutro Hrvatska

15. Bučijada, turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči, kraljici jeseni, održat će se u Ivanić-Gradu od 4. do 6. listopada, a očekuje se da će je posjetiti više od 20.000 gostiju.

Uz veliki prodajni sajam buča, proizvoda od buče i ostalih eko-etno proizvoda, na kojem će se okupiti više od 200 izlagača, posjetitelji će tijekom cijelog vikenda imati priliku uživati u brojnim kulturno-zabavnim sadržajima, jelima i slasticama od buče domaćih ugostitelja, pivu od buče pivovare Crafter's, i autohtonom vinu škrlet.

Svečano otvaranje Bučijade održat će se u subotu, 5. listopada, s početkom u 11:00 sati, kada će na glavnoj pozornici nastupiti kulturno-umjetničko društvo KUD „OSS“ Posavski Bregi, plesna udruga Magi i Glazbeni odjel OŠ S. Basaričeka.

No, program će započeti dan ranije, u petak, 4. listopada. U 17:00 sati u Parku hrvatskih branitelja bit će otvorena i izložba skulptura i instalacija pod nazivom „Buča kao inspiracija“, dok će u 18:00 sati u Muzeju Ivanić-Grada, uslijediti izložba vinogradarstva i vinarstva ivanićkoga kraja „Črn-bel – od trsja do čaše“. Izložbe će potrajati tijekom cijelog vikenda. U večernjim satima publiku će zabavljati tamburaški sastav Sinovi ravnice i Dinamica music.

Veliki prodajni sajam bit će otvoren u subotu od 9:00 do 18:00 sati, a održavat će se na tržnici Maznica, Trgu V. Nazora, Moslavačkoj ulici i Ulici kralja Tomislava. U Vatrogasnom domu DVD-a Ivanić-Grad ujedno će se održati izložba gljiva.

S početkom u 12:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu održat će se stručni skup Udruge proizvođača bučinog ulja, pod nazivom „Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani“.