15.11.2019.

Predstavljanje nove knjige Tihomira Dujmovića “Regija kao treća Jugoslavija”

PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE
TIHOMIRA DUJMOVIĆA  
“REGIJA KAO TREĆA JUGOSLAVIJA”

TE TEMATSKI RAZGOVOR O KNJIGAMA
“HRVATSKE NOVINARSKE TRAGEDIJE 1945-1995” i  “TKO JE UBIO ZVONKA BUŠIĆA”

 

U ponedjeljak 18. studenog u 19 sati u gradskoj knjižnici Ivanić-Grad hrvatski publicist i novinar Tihomir Dujmović predstaviti će svoju novu knjigu “Regija kao treća Jugoslavija”. Radi se o analiza pojmova “regija” i “region” za koje se u knjizi tvrdi i ilustrira da su ušli u sve pore hrvatskog društva puneći tako sadržaj hrvatske države starim jugoslavenskim rješenjima. 

Dujmović ilustrira kako su danas sve sportske lige momčadskih sportova regionalne s tim da je regija redovito prostor bivše Jugoslavije. Autor se pita kako je moguće da u vaterpolo ligi igraju riječko Primorje i vaterpolisti iz Sabca? Kad su Rijeka i Sabac bili “regija”? Samo u Jugoslaviji, reci će autor.

Osim ove knjige autor će kratko predstaviti knjigu “Tko je ubio Zvonka Bušića” po kojoj je napravljena i kazališna predstava, te knjige “Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995”.

Riječ je o jedinoj knjizi koja je na ovu temu ikada izašla u Hrvatskoj. U njoj se donosi analiza sudbine svih novinara koji su pisali za vrijeme NDH te stradanja novinara 1971. Godine 1945. streljano je 38 novinara, a od 330 novinara samo 24 su dobili pravo pisanja. To se nije dogodilo ni u jednoj zemlji na svijetu. U Hrvatskoj je 1945. ubijeno više novinara negoli u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno! Godine 1971. u zatvoru je završilo 50 novinara, a 172 novinara i publicista na crnim listama.

Kad zbrojite zabranjene, ubijene, protjerane i uhićene 1945. i 1971. dolazimo do broja od više od 500 novinara koji su samo za prvih 25 godina komunizma zabranjeni! Da je ovo Kina bilo bi previše ističe autor Tihomir Dujmović koji 18. studenog stiže u Ivanić-Grad gdje će u 19 sati u prostoru gradske knjižnice govoriti na promociji svojih knjiga.