08.05.2019.

U Ivanić-Gradu od 15. svibnja Izložba inovacija Ivanić-Grad I3G

Edukacijski spremnik za razvrstavanje otpada, sigurnosna biciklistička jakna, robotska kolica, ultrazvučne oči - pomagalo za slijepe, agrobot 4G, mobilna aplikacija: e-abeceda, sustav za nadzor rezervacija, personalizirane svjetiljke – ovo je samo mali dio inovacija učenika osnovnih i srednjih škola i studenata, koje će 15. i 16. svibnja ove godine biti prezentirane na Izložbi inovacija Ivanić-Grad I3G u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu.

Na ovoj već poznatoj izložbi inovacija mladih, svoje će projekte predstaviti učenici iz 30-ak hrvatskih škola te studenti sa sedam fakulteta, među kojima i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i drugi.

Na izložbi će se predstaviti i već afirmirani inovatori i poduzetnici, a u programu izložbe planirane su i zanimljive radionice, predavanja i prezentacije. Hrvatsko nuklearno društvo održat će dva predavanja na teme energetske pismenosti i nuklearne energije te zanimljivu radionicu pod nazivom Nuklearna energetika na kojoj će biti prezentirani simulator nuklearne elektrane, energetska mješalica, 3D model nuklearnog reaktora i gorivnog elementa, Electricity map i druge zanimljivosti.

Učenici osnovnih škola moći će se uključiti u radionicu pod nazivom Model pametne kuće za edukaciju Hrvatskog robotičkog saveza, a učenici srednjih škola i studenti moći će sudjelovati u radionici pod nazivom Programiranje mikrokontrolera tvrtke IMMERSA iz Zagreba. Zanimljiva predavanja pripremilo je i Veleučilište Bjelovar, pa će tako predavanje „Pohrana diploma studenata na blockchain“ održati Ivan Sekovanić, a predavanje „Virtualna i proširena stvarnost“ Ante Javor. Na izložbi će biti postavljen i simulator letenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a svi zainteresirani moći će ga i isprobati. I ove će godine u okviru izložbe biti održana vožnja solarnih automobila gradom – Ivanić Solar Tour.

Ovogodišnji ambasador izložbe je tvrtka ByteLab iz Zagreba u vlasništvu trojice mladih FER-ovaca Danijela Babića, Matije Puškara i Ivana Dodiga, specijalizirana za razvoj inovativnih rješenja iz područja elektronike.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a partneri su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Udruga inovatora Hrvatske, Grad Ivanić-Grad, Fakultet elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek i Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Izložba inovacija Ivanić-Grad I3G otvara se 15. svibnja u 11 sati svečanim programom i toga će dana biti otvorena sve do 19 sati, dok će u četvrtak izložba biti otvorena od 10 do 18 sati. Posjet izložbi i sudjelovanje u programu besplatni su za posjetitelje.

PREUZMITE DOKUMENTE: