14.05.2019.

[VIDEO] Predstavljeni vodno-komunalni EU projekti vrijedni gotovo 500 milijuna kuna

Projekti vrijedni gotovo 500 milijuna kuna, pokrenuti u suradnji Grada Ivanić-Grada i Hrvatskih voda, afinancirani iz sredstava Europske unije, predstavljeni su u ponedjeljak u Ivanić-Gradu. Riječ je, podsjetimo, o projektima Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb Istok, Razvoj aglomeracije Ivanić-Grad, Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator i Revitalizacija rijeke Lonje.

Predstavljanju su prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, saborski zastupnik i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak i saborski zastupnik Tomislav Sokol.

Kako je tom prilikom istaknuo ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, na području Ivanić-Grada i Zagrebačke županije rade se brojni projekti. „Aglomeracija ima relativno veliku vrijednost od preko 700 milijuna kuna, kao i sustav vodoopskrbe i obrane od poplava. U tom kontekstu Hrvatske vode i lokalna samouprava jako dobro surađuju. Ministarstvo i Ivanić-Grad dobro surađuju i na drugim područjima. Riječ je o dinamičnoj suradnji koja otvara mogućnost da se u narednim godinama riješi čitav niz problema, prvenstveno u kontekstu vodno-komunalne infrastrukture na ovom dijelu županije“, rekao je Ćorić.

Osvrnuo se i na aktualne medijske napise o komunalnim tvrtkama, koje navodno razmatraju mogućnost privremenog odustajanja od vodno-komunalnih projekata financiranih iz EU. „ U različitim fazama kreiranja dokumentacije, procesa javne nabave i radova, može doći do pogreške. Tko radi taj i griješi. Pogreške su nenamjerne, ali EK koja sufinancira većinu tih projekata s 85 posto prihvatljivih sredstava želi da postupci prođu bez greške. Ako te greške budu evidentirane, dolazi do tzv. korekcija, čime se dio sredstava suspendira, a razliku u troškovima treba namiriti iz nacionalnih sredstava. Vodno-komunalni sektor pokušava, zajedno s nama, iznaći rješenje za ta sredstva. Odgovornost koja se može tražiti kako na razini korisnika, tako i na razini Hrvatskih voda, odnosno ministarstva, počiva na svim dijelovima sustava i u narednom razdoblju će se voditi razgovori na koji način doskočiti objektivnim problemima. Ne bih rekao da je ministarstvo pogriješilo. Riječ je prije svega o korisnicima, o njihovoj koordinaciji u razdoblju od prije četiri, pet godina, u fazama u kojima su projekti bili u inicijalnoj fazi pripreme dokumentacije i javnih nabava“, pojasnio je Ćorić.

Prema riječima gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, predstavljeni projekti izuzetno su važni za Ivanić-Grad. „Projekt vodoopskrbnog sustava vrijedan je više od 100 milijuna kuna, dok vrijednost projekta aglomeracije iznosi oko 300 milijuna kuna. Za šetnicu je do sada utrošeno oko osam milijuna kuna i planira se još toliko, a poduzetnički inkubator vrijedan je 12 milijuna kuna“, rekao je gradonačelnik.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten najavio je da će radovi na projektu Zagreb-Istok početi za dva mjeseca, pojasnivši da projekt obuhvaća područje cijelog istočnog dijela županije. „Za sada ovo područje kupuje vodu od Grada Zagreba, a projektom gradimo svoje vodocrpilište na Kosnici. S druge strane, na području Ivanić-Grada rješavamo pitanje sanacije vodoopskrbnih cjevovoda starih nekoliko desetaka godina te ujedno gradimo mrežu i povećamo broj priključaka, odnosno pokrivenost. Na području od Zeline do Ivanić-Grada, sa sadašnjih 60-ak % pokrivenosti vodovodnom mrežom, dižemo je na više od 90 %, čime omogućavamo da se od 105 tisuća stanovnika, skoro 100 tisuća priključi na vodoopskrbnu mrežu“, kazao je Masten.