10.05.2019.

Predstavljanje edukativnih slikovnica Hrvatskih voda

Gradska knjižnica Ivanić-Grad je u suradnji s Hrvatskim vodama organizirala predavanje o vodama uz prezentaciju edukativne dječje slikovnice. Vrlo zanimljivo i poučno predavanje održano je 7.5.2019. za učenike 2. razreda OŠ, a gošća je bila predstavnica Hrvatskih voda Marija Vizner, koja je ujedno i autorica teksta slikovnica, uz tehničku pomoć suradnika Elvisa Kalcine.

Marija Vizner govorila je školarcima zašto je važno zaštititi i čuvati vode, tko i na koje načine onečišćuje vode, primjerima svakodnevnog onečišćenja u domaćinstvu, tko su najveći zagađivači, načinima pročišćavanja otpadnih voda, kako vodu racionalno koristiti i još niz korisnih informacija. Djeci se posebno svidjela maskota – kornjača Hrvoje s kojom su sami izmišljali pitanja i davali odgovore prikazujući pritom velik interes i znanje oko tematike.

Nakon izdavanja prve edukativne slikovnice „Život uz rijeku – Poplave“ u prosincu 2013., u okviru dječjeg programa Hrvatskih voda dosad su izdane još tri slikovnice: „Voda izvor života – Zaštita voda“, “Voda i čovjek – Korištenje voda” i „Nova Hrvojeva zgoda: od otpadne-čista voda!“. Svaka slikovnica je bogatija i sadržajem i dodacima (posterom i naljepnicama) i kroz šarene ilustracije vodi Hrvoja u nove avanture.

Kroz zabavan i poučan sadržaj slikovnice educiraju najmlađe o ulozi i očuvanju voda i odgovornijem ponašanju prema vodnim resursima.

Jasmina Hren