24.05.2019.

Održan sastanak na temu bolesti zlatne žutice vinove loze

U Gradskoj upravi Grada Ivanić-Grada  održan je operativni sastanak na temu bolesti zlatne žutice vinove loze  koja se intenzivno širi i ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće fitosanitarne mjere poprima razmjere epidemije. Sastanak je sazvan na inicijativu Udruge vinogradara i vinara „Brenta“, a prisustvovali su mu zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, predstavnik Državnog inspektorata, predstavnik Zagrebačke županije, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predstavnik Udruge vinogradara i vinara „Brenta“, predstavnik Udruge „Škrlet“,  predstavnik vinogradara, predstavnica općine Kloštar Ivanić te Voditeljica Odsjeka za poljoprivredu.

U Zagrebačkoj županiji utvrđena je prisutnost zlatne žutice i sukladno tome proglašena su demarkirana područja među kojima se nalaze Ivanić-Grad (Grabersko Brdo i Šumećani) te Kloštar Ivanić. Zakonska je obveza svih posjednika vinograda: postaviti žute ploče za praćenje pojave američkog cvrčka, redovito pregledavati vinovu lozu radi uočavanja simptoma, redovito suzbijati američkog cvrčka u vinogradima prema preporuci iz Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze („Narodne novine“, br. 48/18), a u slučaju sumnje na zarazu obavezno o tome obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora.

Prema mišljenju struke nema rezultata ozdravljenja zaraženih trsova kod jačeg reza već je potrebno obavezno zaraženi trs iskrčiti i iznijeti iz vinograda. Širenju ove bolesti pridonose i zapušteni vinogradi koje je potrebno iskrčiti, a u slučaju da se to ne izvrši Grad Ivanić-Grad, Odsjek za poljoprivredu obavijestiti će nadležnu fitosanitarnu inspekciju koja će izaći na teren, utvrditi stanje, izdati rješenje o krčenju i predvidjeti visoku novčanu kaznu.

Cilj sastanka bio je uspostaviti bolju međusobnu suradnju svih nadležnih službi u svrhu učinkovitijeg suzbijanja širenja najštetnije bolesti vinove loze koja je zadesila naše vinogradare.