08.05.2019.

Iduće godine besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce u Ivanić-Gradu

Prvog dana školske godine 2019./2020. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici koje će financirati država i besplatne radne bilježnice za koje je Zagrebačka županija osigurala 7,5 milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju i provođenju postupka nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala potpisao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

Podsjetimo, prošle godine Zagrebačka županija je osigurala 12 milijuna kuna za kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima u Županiji. S obzirom da je krajem 2018. godine donesen zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Zagrebačka županija odlučila je od iduće školske godine osigurati novac za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi, i sl.

„Zagrebačka županija osigurat će 300 kuna po učeniku, a u slučaju da iznos bude nešto veći, sufinanciranju će se priključiti gradovi i općine jer cilj je da roditelji nemaju nikakvih troškova“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti samo povećavamo standarde – prvenstveno u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola“ – pojasnio je Kožić nadodavši kao se već 15-ak godina u razvoj obrazovanja kontinuirano ulaže gotovo polovica izvornog proračuna. „Ono što će obilježiti ovu, ali i sljedeću godinu je energetska obnova 7 škola ukupne vrijednosti gotovo 75 milijuna kuna, od čega sredstva Županije iznose 38 milijuna, a ostatak smo uspjeli povući iz EU fondova“ – zaključio je Kožić.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti gradovi nakon što im Zagrebačka županija uplati sredstva.

Tekst: Zagrebačka županija

Foto Ronald Goršić/HANZA MEDIA