11.06.2019.

Uvertira u završnicu malokalibarskih turnira

U Osijeku na streljani Pampas, organiziran je međunarodni turnir pod nazivom „III. GP Osijeka“ u gađanju mk oružjem ISSF program.

Natjecanjeje organizirano u disciplinama malokalibarskom puškom i malokalibarskim pištoljem, a sportski strijelci i strijelkinje natjecali su se u disciplinama za muškarce :

25m Rapid Fire pistol, 50m Rifle 3 position, 50m Freee pistol, 50m Rifle Prone(ležeći), 25m pistol junior, 25m Standard pistol, 25m Central Fire za žene: 50m Rifle 3 position, 50 m Rifle Prone, 25m sport pistol.

Streljačka udruga Sv. Mihovil Lučko sudjelovala je na natjecanju u pištoljskoj olimpijskoj disciplini 25m sport pistol women i to Margareta Franković, Katarina Nekić i Marija Perić Balabanić, kojoj je ovo bilo prvo natjecanje u ISSF pravilima.

Natjecanje se izvodi u dva dijela na elektroničke mete Sius Ascor, osnovni meč koji se sastoji od dva zahtjevna, tehnikama različita načina izvođenje gađanja.

Prvi dio izvodi se pod uobičajenim nazivom „precizni dio“ i izvodi se u serijama od pet komada streljiva u pet minuta za trideset hitaca.

Drugi dio izvodi se pod uobičajenim nazivom „brzi dio-rapid fire“ i izvodi se u serijama od po pet komada streljiva u vremenu ciljanja i opaljenja od 3 sec i poziciji uperene ruke s pištoljem u pod od sedam sekundi (3“/7“) za trideset hitaca.

Naše članice Margareta, Katarina i Marija odlično su odradile osnovni meč, a Margareta je zauzevši sedmo mjesto u osnovnom dijelu s rezultatom 531 krugom plasirala u novi dodatni meč – Finale.

U dodatnom meču „Finale“, osam najboljih novim mečom bori se za plasman odnosno pobjedu u disciplini. Ovaj dio izvodi se tehnički identično kao i „brzi dio“, s time da se računa pogodak – jedan bod, za pogođeni unutarnji centar koji se registrira na elektonici 10,2 na više do 10,8. Sve natjecateljice gađaju četiri serije po pet hitaca te se tada čitaju registrirani pogodci. Daljnim serijama dolazi do eliminacije i tako da pobjednice.

Margareta je raspucavanjem zbog jednakog broja unutarnjih centara, zauzela osmo mjesto.

Natjecanje je uvertira u završnicu malokalibarskih turnira, sljedeće je najavljeno za 22. lipnja također u Osijeku, nakon toga slijedi Prvenstvo Zagreba-natjecanje za normu za Državno prvenstvo 2019.