01.07.2019.

[VIDEO] Mimohodom povijesnih vojnih postrojbi obilježeno Petrovo u Ivanić-Gradu

Veliki mimohod povijesnih postrojbi hrvatske vojske održan je u subotu u Ivanić-Gradu u povodu obilježavanja Petrova, blagdana zaštitnika crkve Sv. Petra Apostola. U mimohodu je sudjelovalo čak 18 povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske, kao i počasna postrojba Ivanić-Grada, a ujedno su položeni vijenci na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima. Kako je tom prilikom izjavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ovakve svečanosti idealna su prilika da se prikažu naša bogata povijest, kultura i tradicija. „To su dijelovi naše povijesti na koje zaista možemo biti ponosni. Puno je ovdje danas lijepih stvari koje građani mogu vidjeti, ali i prisjetiti se povijesti. Svaka postrojba nosi svoju priču, na koju mi u Hrvatskoj moramo ukazivati i imati jedan pravilan, dobar odnos prema povijesti“, rekao je Bošnjaković.

Prema riječima Ivice Kozjaka, jednog od organizatora mimohoda i zapovjednika Povijesne postrojbe 10. Satnija Ivanić, ova postrojba odaziva se na razne manifestacije diljem Hrvatske, ali i šire. „Prvenstveno smo udruga koja se bavi proučavam i prenošenjem tradicije vojne povijesti. Uključili smo se u turističke trendove i kulturnu ponudu grada. Nastojimo prenijeti brend Ivanić-Grada diljem Hrvatske, a cilj nam je da gosti na izvorištu vide da je Ivanić-Grad jedan lijepi, pitomi gradić poznat po Naftalanu, Škrletu, Bučijadi i Festivalu igračaka“, poručio je Kozjak.

Vremenski raspon u kojem su djelovale postrojbe, kako je naglasio, odnosi se na razdoblje od 16. do 19. stoljeća.

Svaka postrojba nastoji biti što izvornija, a međusobno su dosta različite pa imaju drugačije odore, pristup ili pak hod. Većina njihovih pripadnika dolazi iz braniteljske postrojbe. Nastojimo kod nas u Ivanić-Gradu uključiti što više mladih, da bi kroz poveznicu povijesnih postrojbi i branitelja osigurali da nam sjećanje na Domovinski rat i na svu hrvatsku vojnu povijest ostane preko mladih za daljnja vremena“, zaključio je Kozjak.

Zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj istaknuo je da većina građana nije bila upoznata s informacijom o tome koliko uopće povijesnih postrojbi postoji u Hrvatskoj, sve dok se povijesna postrojba Ivanić-Grada prije tri godine nije počela baviti tom tematikom. „S ponosom možemo reći da je 18 postrojbi ovdje došlo prezentirati dio svog grada, dio svoje povijesti. Na ovaj način svi zajedno njegujemo povijest, ali i gradimo budućnost“, kazao je Cuvaj.

Podsjetimo, povijesne postrojbe svoje djelovanje temelje na očuvanju vojne tradicije krajeva iz kojih dolaze pa je na jednom mjestu u subotu prikazana raskoš povijesnih odora iz svih krajeva Lijepe naše. Ivanić-Gradom u subotu su odjeknuli i glasni pucnjevi iz replika povijesnog oružja, za što su se pobrinuli kuburaši i topnici. Uz mimohod i polaganje vijenaca, u okviru programa održani su i Sveta misa, svečana prisega i prigodni sajam.

Mimohod povijesnih postrojbi održan je u organizaciji Grada Ivanić-Grada, Povijesne postrojbe Ivanić-Grada – 10. satnije Ivanić, Župe sv. Petra apostola i Turističke zajednice Ivanić-Grada.