18.01.2019.

Svečano uručeni ugovori za projekt “Zaželi”

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić jučer je svečano uručio 10 novih ugovora za Program zapošljavanja žena „Zaželi“. Ugovore je uz ministra Pavića uručio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanja Ante Lončar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

U okviru 10 projekata osigurano je više od 27 milijuna kuna (27.307.779,26 kn), a zaposlit će se 146 žena koje će pružati podršku za 910 starijih, odnosno, osoba u nepovoljnom položaju u slijedeće dvije godine.

S današnjim danom ugovorit će se gotovo 900 milijuna kuna, a zaposleno je preko pet i pol tisuća žena. Ministar je istaknuo da do kraja alokacije imamo još 100 milijuna kuna te, ukupno će se zaposliti preko šest i pol tisuća žena koje će skrbiti o preko 35 000 starijih kućanstava. Najavio je i nastavak projekta 2021. godine.

Ovaj program doprinijet će deinstitucionalizaciji skrbi naših starijih sugrađana zbog nedostatka kapaciteta u ruralnim područjima te zapošljavanju i integraciji onih najranjivijih na tržištu rada, pogotovo žena“, kazao je u Ivanić Gradu ministar te napomenuo da žene čine 58% nezaposlenih na tržištu rada.

Ivanić-Grad za ovaj program ima dvije prijave od kojih je jedna išla preko Grada i Razvojne agencija IGRA dok je nositelj druge prijave Gradsko društvo Crvenog križa.

Projektom pod nazivom “Sve je lakše uz ženske ruke” na našem području biti će zaposleno 6 žena koje će se kroz poslove pomoći u kućanstvu, odlaska po namirnice i lijekove te poslovima održavanje osobne higijene i higijene kućanstva korisnika i sl. brinuti o 30 korisnika. Iznos ostvarenih sredstava je 1.702.407,78 kn

Zaposlit ćemo i jednu voditeljicu programa koja će imati poslove: praćenje i analiza stanja izvršavanja projekta, izrada izvještaja o provedbi projekta, organizacija aktivnosti za provedbu projekta, komunikacija sa partnerima rekla nam je koordinatorica programa Ivana Bajt.

Projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, posebice radi činjenice da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.