03.12.2019.

Potpisan ugovor o sufinanciranju radova uređenja i stabilizacije nasipa rijeke Lonje

Jučer je u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana kratka prezentacija revitalizacije rijeke Lonje nakon koje je potpisan Ugovor o sufinanciranju radova uređenja i stabilizacije nasipa kojima započinje treća etapa radova koja će obuhvatiti zahvate na dijelu Lonje od mosta u Ulici Kralja Tomislava do mosta u Savskoj ulici. Ukupna vrijednosti radova je 1.941.861,44 kn.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković. Kako je navedeni projekt od posebnog infrastrukturnog i iznimnog ekološkog značaja za grad, svečanosti potpisivanja ugovora nazočio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Za Ivanić-Grad, Lonja nikad nije bila obična rijeka. Svoj značaj pokazala je za vrijeme turskih osvajanja kada je bila zaštita od turskih napada. Naši stariji sugrađani pamte ju kao izvor kupanja i zabave ali i kao rijeku koja je često pokazivala svoje drugo lice kada je nakon obilnijih kiša plavila dijelove našeg grada i time uzrokovala velike probleme. Kako bi se spriječile takve situacije, Lonja je prošlog stoljeća, sustavom kanala skrenuta iz svog prirodnog korita i time je naš grad zapravo ostao bez svoje rijeke. Vrijeme je da to popravimo – rekao je gradonačelnik Leš.

Teskt i foto: Zoran Ožetski