10.04.2019.

U Ivanić-Gradu počela izgradnja poduzetničkog inkubatora vrijednog 11 milijuna kuna

U okviru početka radova na izgradnji poduzetničkog inkubatora vrijednog oko 11 milijuna kuna, kojim će se osigurati potrebna infrastruktura za potporu razvoju poduzetništva na području Ivanić-Grada i okolice, u utorak je održano predstavljanje projekta.

Kako je prilikom obilaska gradilišta istaknuo gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš,  u industrijskoj zoni u tijeku je nekoliko investicija, a trenutno je najvažnija upravo gradnja drvno – tehnološkog inkubatora jer je investitor sam Grad. „Radovi su u punom jeku i trajat će do sredine kolovoza. Inkubator ima površinu od 772 četvorna metra i u njemu će prostor naći 13 novih poduzetnika. Interes je jako velik i sva su mjesta već popunjena“, kazao je gradonačelnik, dodajući da u projektu sudjeluju i Zagrebačka županija te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Nešto više od 8 milijuna kuna osigurano je iz fondova EU-a, dok je 2,4 milijuna kuna osigurano iz proračunskih sredstava Grada. „Uz ovu potporu, poduzetnici s područja Ivanić-Grada dobili su još 13 potpora u vrijednosti od oko 11,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, za projekte čija ukupna vrijednost iznosi oko 30,7 milijuna kuna“, kazala je Helena Jelić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Prema riječima direktora Razvojne agencije Igra d.o.o. Valentina Gadže, s obzirom na ogroman interes koji vlada površina inkubatora mogla je biti i dvostruko veća, no postoji  mogućnost nadogradnje. „Inkubator je općeg tipa, ali s naglaskom na drvnu tehnologiju. Naime, ispitivanjem tržišta prilikom razrade projekta utvrdili smo da je na ovom području, od ukupno 52 mladih poduzetnika, 22 u tom sektoru proizvodnje pa smo inkubator u najvećoj mjeri namijenili njima. No, otvoren je i za druge subjekte“, poručio je Gadža.

Podsjetimo, uz osiguravanje potrebne infrastrukture za potporu razvoju poduzetništva na području grada i okolice, izgradnjom inkubatora poboljšat će se konkurentnost i održivost malih poduzeća, kroz koordiniranu potporu u vidu dodatnih usluga, edukacijskih aktivnosti te transfera tehnologije i znanja.

Objekt je sastavljen od šest jedinica za uredsko poslovanje i sedam proizvodnih jedinica. Osim najma prostora za poslovanje i proizvodne aktivnosti, predviđa i pružanje različitih usluga iz domene poslovnog savjetovanja te edukacije za potrebe stalnih stanara, kao i za povremene korisnike i posjetitelje infrastrukture.

Za sve prijavljene poslovne subjekte prvih šest mjeseci najam će biti besplatan, dok sljedećih šest mjeseci korisnici ostvaruju popust od 75 posto na cijenu najma. Drugu godinu će poslovni subjekti ostvarivati popust od 50% na ukupnu cijenu najma, treću 25% popusta, a tek četvrtu godinu će plaćati punu cijenu.

Projekt se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, temeljem Poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“, a Grad Ivanić-Grad je 2017. potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.