29.04.2019.

Atraktivna orguljaška ruta za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti

U Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu od 4. do 12. svibnja bit će održan 13. po redu Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, župana SMŽ Ive Žinića i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već trinaest godina prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 4. – 12. svibnja. Tradiciju orguljanja u našem kraju pratimo od 18. stoljeća. Brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke su župe sačuvale ili obnovile svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za naše baštinike.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Nedavno je crkva obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će festival otvoriti sjajni duo: sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin. Za taj je koncert, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, organiziran besplatni autobusni prijevoz za publiku iz Zagreba (polazak 4.5.2019. u 18 sati ispred KD Lisinski, a povratak u 21 sat) i Siska (polazak u 19 sati ispred Glazbene škole). I ove smo godine u crkvi Sv. Lovre, no prvi puta će na festivalu nastupiti dva orguljaša – Katarinu Javoru i Krešimira Klarića - koji će četveroručno pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer. Kroz sedam festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska: u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić,  prvi puta ćemo gostovati u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer. Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine. Festivalsku subotu podijelili smo na dva programa: prije koncerta u Voloderu, dopodne smo u čarobnoj Posavini, u Martinskoj Vesi gdje na izvornim Hefererovim orguljama  obilježavamo 30. obljetnicu djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića.  Festival zatvaramo u prelijepoj Moslavini, koncertom dva zbora uz orgulje proslavit ćemo u Ivanić-Gradu završetak 13. festivalske sezone Ars organi Sisciae.

Trinaestim izdanjem festival nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduća pokoljenja. Budite i vi dio Ars organi Sisciae!

 

13. međunarodni orguljaški festival

ARS ORGANI SISCIAE

4. - 12. 5. 2019.

Glina, Sisak, Petrinja, Sela, Martinska Ves, Voloder, Ivanić-Grad

 

4. 5. – SUBOTA – 20:00

Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka – Glina

Koncert otvorenja:

            Valentina Fijačko Kobić, sopran

Alen Kopunović Legetin, orgulje

 

5. 5. – NEDJELJA – 20:00

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa– Sisak

Margareta Klobučar, sopran

Pavao Mašić, orgulje

 

 

7. 5. – UTORAK – 19:00

Župna crkva Sv. Marije Kraljice Mira – Sisak

Hrvatski barokni ansambl

 

9. 5. – ČETVRTAK – 20:00

Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja

Katarina Javora, orgulje

Krešimir Klarić, orgulje

 

 

10. 5. – PETAK – 20:00

Župna crkva Sv. Marije Magdalene– Sela

Renata Bauer, orgulje (Slovenija)

 

11. 5. – SUBOTA – 11:30

Župna crkva Sv. Martina biskupa – Martinska Ves

Misa zahvalnica:

Crkveni zbor župe Sv. Martina biskupa

Domagoj Sremić, orgulje

 

11. 5. – SUBOTA – 20:00

Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog – Voloder

David Boos, orgulje (Austrija)

 

 

12. 5. – NEDJELJA – 20 sati

Župna crkva Sv. Petra apostola – Ivanić-Grad

Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa

Jelena Blašković, dirigentica

VA Milka Trnina Ivanić-Grad

Branka Bubalo-Paliska, dirigentica

Robert Jakica, orgulje