09.04.2019.

[VIDEO] Održana tribina o životu liku i djelu nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića

U ponedjeljak 8. travnja u organizaciji župe sv. Petar Ivanić-Grad i Udruge nadbiskup Josip Juraj Posilović, održana je tribina u čast nadbiskupa Posilovića u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu. Tribini je prethodila sv. Misa koju je predvodio isusovac  o. Tonči Trstenjak. Uz brojne građane grada Ivanić-Grada, tribini su nazočili gradonačelnik Javor Bojan Leš, zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, dekan ivanićgradskog dekanata vlč. Božo Pinjuh, župnik župe sv. Petar Ivanić-Grad vlč. Branko Koretić, umjetnik Ivan Kujundžić i drugi.

Tribinu je moderirala i vodila predsjednica Udruge Posilović vjeroučiteljica Josipa Hlevnjak. Uvodno su nazočne pozdravili gradonačelnik javor Bojan Leš i župnik vlč. Branko Koretić ističući zajedno kako je nadbiskup Posilović rođeni Ivanićanin svojim predanim radom na promicanju kulture, znanosti i obrazovanja uopće, svojom neumornom zauzetošću za potrebite, svojim istančanim domoljubljem i predanošću svom hrvatskom narodu zadužio sve nas, te da je podizanje spomen obilježja najmanje čime mu se Ivanić-Grad može odužiti.

Nakon uvodnih govora najavljen je prvi predavač o. Tonči Trstenjak. Pater prof. dr. sc. Tonči Trstenjak SJ  rodio se 1. ožujka 1944. u Kotoribi, a u Družbu Isusovu stupio je 30. srpnja 1961. Za svećenika je zaređen 7. siječnja 1973. u Varaždinu. Doktorirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu 1987. Profesor je pastoralne teologije i katehetike na FTI-u i na FFDI u Zagrebu, bio je urednik časopisa Obnovljeni život, a 1991. osnovao je Religijski program Hrvatske televizije, koji je kao urednik vodio do svog umirovljenja 2009.

Pater Trstenjak nam je u kratkim crtama približio povezanost Isusovaca sa nadbiskupom Posilovićem, ističući pritom nadbiskupove ogromne zasluge za dolazak Isusovaca u Zagreb. Nadbiskup Posilović dao je za Isusovce izgraditi crkvu i samostan u Palmotićevoj ulici. Bazilika Srca Isusova dovršena je 1902. upravo zahvaljujući nadbiskupu Posiloviću.

Nakon izrazito kvalitetnog predavanja zbor mladih župe sv. Petra otpjevao je dvije skladbe. Posebno nas se dojmila pjesma Krist na žalu, koja je unijela novo raspoloženje u sve nazočne.

Uslijedilo je iznimno nadahnuto predavanje dr. Agneze Szabo. Povjesničarka  dr. sc. Agneza Szabo rođena je 28. listopada 1938. u Rezovcu kraj Virovitice. Gimnaziju je završila u Osijeku, a diplomirala je povijest i filozofiju na zagrebačkome Filozofskom fakultetu gdje je 1983. doktorirala radom Društvena struktura nosilaca središnjih (političkih, privrednih i kulturnih) institucija u Zagrebu 1860. –1873.

Od 1973. do umirovljenja 2003. radila je kao kustosica, viša znanstvena suradnica i muzejska savjetnica u Muzeju grada Zagreba. Od 2001. honorarno predaje na zaprešičkoj Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić. Bila je vanjska znanstvena suradnica u Zavodu za hrvatsku povijest Sveučilišta u Zagrebu (1981‒1993), a već dvadesetak godina surađuje i na znanstvenome projektu za povijest humanističkih znanosti HAZU u Zagrebu. U povodu proslave 25. obljetnice Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu 2013. primila je počasni doktorat (doctor philosophiae honoris causa).

Dobitnica je niza nagrada i odličja među kojima posebno mjesto zauzimaju Akademijina nagrada Josip Juraj Strossmayer iz područja humanističkih znanosti (1993) te državno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999).

Autorica je bogata i opsežna historiografskog opusa koji obuhvaća gotovo 1000 bibliografskih jedinica (samostalnih i priređivačko-uredničkih knjigâ, znanstvenih i stručnih radova, prikaza i recenzija, popularnih članaka i razgovora).

Doktorica Szabo povezala je vrijeme nadbiskupa Posilovića sa suvremenim vremenom u kojemu živimo istaknuvši pritom kako je nadbiskup Posilović svojim angažmanom u pogledu na socijalna, politička, kulturna i druga pitanja potaknuo i ostale znamenite Ivanićane poput Deželića i Kundeka da se stave na raspolaganje svom gradu i široj društvenoj zajednici. Nakon predavanje podijelili smo još neka razmišljanja o simbolu kotača kojega je koristio nadbiskup Posilović (kotač sv. Katarine), te o nadbiskupovom grbu i geslu, o kojemu je kipar – umjetnik Ivan Kujundžić također vodio brigu.

Tribinu je zaokružio zbor mladih prekrasnom skladbom „Oči u oči“.

Na kraju je predsjednica Udruge zahvalila svima na dolasku, te pozvala sve da nazoče svečanom otkrivanju spomenika nadbiskupu Posiloviću koje će se dogoditi 26. travnja 2019. u Parku hrvatskih branitelja ispred crkve sv. Petra koja upravo njemu duguje svoju ljepotu.

Tribina je završena prigodnim domjenkom u prostorijama župnog pastoralnog centra.

 

Tekst: Mile Marinčić