23.10.2018.

[VIDEO] Više od 70 000 ljudi posjetilo 14. Bučijadu u Ivanić-Gradu

Ove godine Bučijadu je posjetilo preko 70 000 gostiju iz cijele Hrvatske i susjednih država. Okosnica manifestacije bila je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem je svoje proizvode izlagalo preko 200 izlagača. Ovogodišnju 14. Bučijadu prigodnim riječima otvorio je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Bučijada je iz godine u godinu sve bolja; prerasla je u značajnu manifestaciju koja zaokružuje proizvodnju i turizam – kompletan doživljaj i kompletnu ponudu. To je koncept koji naišao na odličan odaziv ljudi, te svake godine ima sve više posjetitelja, samo danas će trideset tisuća posjetitelja doći na Bučijadu. U godinama koje su ispred nas očekujem da kroz pojačanje proizvodnje dobijemo još više OPG-ova i proizvođača koji će
proizvodnju bučinog ulja i proizvoda od buče osiguravati svoju egzistenciju.
“ rekao je gradonačelnik Leš.

Uz gradonačelnika Ivanić-Grada i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića svečanom otvorenju 14. Bučijade nazočio je izaslanik predsjednika Vlade, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ovdje živim i neovisno o funkciji uvijek sam prisutan na Bučijadi. Lijepo je vrijeme danas, a iz godine u godinu manifestacija je sve bolje
organizirana. Ovo je izvrsna prilika za proizvođače buča, brašna, ulja i drugih proizvoda od buče da pokažu svoje proizvode, a za sve ostale da se zabave. To je promocija Ivanić-Grada, Zagrebačke županije i svih vrijednih proizvođača – to treba njegovati i uvijek je dobro ulagati u ljude!
“ izjavio je ministar Bošnjaković.

Za vrijeme trajanja manifestacije u Ivanić-Gradu organizirana je bogata i raznolika ponuda za sve posjetitelje. Park skulptura i instalacija „Buča kao inspiracija“ otvoren je u petak, 19. listopada u gradskom parku u centru za sve posjetitelje, te naravno umjetnike i kreativce koji su na temu buče, bundeve predstavili svoje instalacije i skulpture. Kao što smo već napomenuli okosnica manifestacije i ove godine bio je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča te ostalih eko-etno proizvoda, a posjetiteljima se predstavilo više od 200 izlagača.

U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u subotu 20. listopada održan je stručni skup Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti i Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske u organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske na kojem je sudjelovalo osamdeset OPG-ova i dvadesetak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, te igraonice i radionice za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru, te ponuda piva od buče. Na Škrlet corner “ŠkrCo” održana je prezentacija autohtone sorte vina škrlet udruge Škrlet. Za posjetitelje iz Zagreba je organiziran turističko-izletnički vlak „Bučko express”.

Bogat cjelodnevni program nastavio se i u večernjim satima uz koncert T.B.F.-a!

U nedjelju 21. listopada, kuma 14. Bučijade Karmela Vukov Colić primila je počasnu lentu na glavnoj pozornici, a potom nastavila druženje s posjetiteljima.

Posebna vrijednost Bučijade je što su u organizaciju manifestacije bili uključene svi; javne ustanove, udruge, društva i ugostitelji s područja Ivanić-Grada!

Vidimo se na 15. Bučijadi !