25.10.2018.

[VIDEO] Svečano obilježavanje 27. godišnjice povijesnog preleta Rudolfa Perešina

Predavanjima predstavnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za učenike 3. i 4. razreda Srednje škole Ivana Šveara, u organizaciji Grada Ivanić-Grada, jučer je započeo 14. Memorijal Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu.

Predavanja su održali pukovnik Samir Ćorić i satnik Tomislav Lažeta, upoznavši učenike s povijesnim bijegom pilota Rudolfa Perešina MIG-om 21 sa aerodroma JNA iz Bihaća na aerodrom u Klagenfurt u Austriji 25. listopada 1991. godine, kako bi se pridružio Hrvatskoj vojsci u obrani samostalnosti i suvereniteta RH. Sudionike je pozdravio zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

U nastavku programa su se u Sportskom parku Zelenjak okupili učenici viših razreda četiriju osnovnih i srednje škole, kao i jedna grupa vrtićke djece, kako bi uživali u akrobacijama 5 pilota Krila oluje, u trajanju 7,5 minuta i uz komentar časnika za vezu bojnika Andreja Osrečkog.

U šatoru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva mladi su isprobavali rad simulatora letenja i družili se sa stručnim savjetnicima za izbor vojnih zanimanja. Sudionike je pozdravio gradonačelnik Javor Bojan Leš.

U nedjelju 28. listopada u 10 sati će se kod spomenika Rudolfu Perešinu u Ivanić-Gradu okupiti brojna izaslanstva na čelu s predstavnicima države i Hrvatske vojske, kako bi položili vijence, a ako ne bude jake naoblake i magle, može se očekivati i počasni prelet MIG-a 21.

Program će biti nastavljen svečanom akademijom u društvenom domu u Cagincu od 11 sati, uz govore gostiju i prezentaciju likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola na temu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zanimljivo je da će ove godine na svečanoj akademiji u Cagincu pjevati Klapa sv. Jurja Hrvatske ratne mornarice, koja će izvesti splet domoljubnih pjesama.

Karate turnir u spomen Rudolfu Perešinu, što ga organizira Karate Klub KIK Kloštar Ivanić i Križ, održat će se u Sportskoj dvorani u Križu, u subotu 27. listopada.

Tekst: Obiteljski radio Ivanić
Foto: Zoran Ožetski