03.10.2018.

Održana je panel rasprava pod nazivom: “Izazovi interpretacije kulturne baštine Moslavine”

U ponedjeljak, 1. listopada 2018. godine, u Maloj dvorani doma kulture održana je panel rasprava pod nazivom: “Izazovi interpretacije kulturne baštine Moslavine”. Na panelu su sudjelovale; gđa. Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine iz Kutine, gđa. Silvija Pisk, predsjednica Povijesne udruge Moslavina iz Popovače, gđa. Vida Pust Škrgulja, ravnateljica Muzeja Ivanić-Grada i gđa. Iva Čaleta Pleša, koordinatorica za razvoj projekta u udruzi Interpretirajmo Hrvatsku. Panelom je moderirala gđa. Ana Gašparović, predsjednica udruge Prijatelji baštine iz Ivanić-Grada

Tijekom rasprave panelistice su izdvojile da su veliki izazovi u interpretaciji baštine Moslavine u nedostatku educiranih interpretatora baštine, ugroženosti nematerijalne baštine, te nedostupnosti brojnih kulturno-povijesnih lokaliteta. Osim toga, osvrnule su se i na nekoliko pozitivnih primjera iz europskih praksi i zaključile kako je ovaj panel prvi korak prema daljnjoj suradnji kulturnih institucija i udruga na području Moslavine u procesima pripreme i provedbe interpretacijskih projekta kulturne baštine.

Na ovo događanje odazvali su se predstavnici grada Ivanić-Grada, grada Kutine, turističke zajednice grada Ivanić-Grad, turističke zajednice grada Kutine, razvojne agencije IGRA iz Ivanić-Grada, Matice hrvatske iz Kloštar Ivanića, Muzeja Ivanić-grada, nekoliko učitelja iz osnovnih škola s područja našeg grada i zainteresirani građani.

Ovogodišnji program događanja povodom Dana Europske baštine u Ivanić-Gradu rezultat je zajedničke suradnje Pučkog otvorenog učilišta i udruge Prijatelji baštine.

Tekst: Katarina Magić Koščević