05.10.2018.

Obilježen Dan branitelja Grada Ivanić-Grada

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, započelo je treće po redu, svečano obilježavanje Dana branitelja Grada Ivanić-Grada. Uz predstavnike Gradske uprave Grada Ivanić-Grada i Općine Križ, svijeće su zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, vatrogasaca, policije i povijesne postrojbe Ivanić-Grad.

Svečanost je nastavljena u maloj dvorani Doma kulture gdje je predstavljena monografija „Specijalna jedinica policije Ris Kutina u Domovinskom ratu 1991. – 1996.“ autora Jakše Raguža i Domagoja Štefančića. Monografiju su predstavili dr. sc. Domagoj Knežević i dr. sc. Darjan Godić, iz Hrvatskog instituta za povijest, te prof. Domagoj Štefančić iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata, jedan od autora monografije. Monografija je izdana na inicijativu Udruge specijalne jedinice policije Ris Kutina kako bi se očuvala istina odnosno važne činjenice iz Domovinskog rata.

Odluku o proglašenju 3. listopada Danom branitelja Grada Ivanić-Grada, 2016. godine donijelo je Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za hrvatske branitelje u svrhu očuvanja spomena na Domovinski rat i branitelje koji su u njemu sudjelovali.

Tekst i foto: Zoran Ožetski