22.10.2018.

Ivanić-Grad potpisao ugovor o partnerstvu na projektu „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije- Zagreb Istok“

Uoči Skupštine Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, potpisani su ugovori o partnerstvu s gradovima i općinama na projektu „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb Istok“, koji su potpisali predstavnici četiri grada i deset općina. Riječ je o nastavku projekta koji traje već neko određeno vrijeme, kojim je projekt vodoopskrbe na istočnom dijelu Zagrebačke županije došao u završnu fazu.

-Ovim činom naši vlasnici, odnosno gradovi i općine uključuju se u samu realizaciju projekta, koja kreće kroz tri do četiri mjeseca kada će započeti i prvi radovi. Sada su ispunjeni svi uvjeti da se mogu povući ta sredstva iz Europske unije, odnosno kako bismo u perspektivi mogli i realizirati sami projekt- kazao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

 

Projekt vrijedan 706 milijuna kuna

Riječ je o projektu vrijednom 706 milijuna kuna, od čega sredstva Europske unije iznose  480 milijuna kuna ili 69 posto prihvatljivih troškova. Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb Istok“ sufinancira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Preostali dio od 223 milijuna kuna osigurat će se iz nacionalnih sredstava, od čega će 40 posto osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 40 posto Hrvatske vode te 20 posto  Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Projektom „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb Istok“ zahvaćeni su gradovi Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad i Sveti Ivan Zelina, kao i općine Brckovljani, Rugvica, Rakovec, Preseka, Gradec Farkaševac, Dubrava, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica. IĐ