08.11.2018.

Učenici posjetili Gornju Stubicu rodno mjesto Rudolfa Perešina

Grad Ivanić-Grad organizirao je u utorak 6. studenog jednodnevni izlet za učenike osnovnih škola s područja Ivanić-Grada koji su literarnim i likovnim radovima sudjelovali na 14. Memorijalu Rudolfa Perešina. Na izlet su išli nagrađeni učenici iz OŠ Đure Deželića, OŠ Stjepana Basaričeka, OŠ Posavski Bregi i OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivaničkog pod vodstvom zamjenika gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željka Posilovića.

Prema planu učenici, njihovi voditelji te predstavnici grada, prvo su posjetili bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Velikoj Gorici gdje su nakon poučnog i zanimljivog predavanja brigadira Nikole Mostarca posjetili dio vojnog aerodroma- “stajanku”, gdje su od iskusnih pilota i tehničara mogli saznati više o opremi koja se koristi u sklopu HRZ-a. Slijedio je posjet radnim prostorijama u kojima se servisiraju i održavaju ratni zrakoplovi i helikopteri nakon čega je slijedio nastavak puta prema Gornjoj Stubici.

“Baš smo uživali u posjetu bazi HRZ-a jer saznali smo puno zanimljivih stvari o avionima i helikopterima. O Rudiju i njegovoj hrabrosti smo puno slušali do sada ali danas smo saznali još mnogo toga lijepoga i to iz usta njegovih suboraca koji su imali čast letjeti s našim Rudijem”rekli su Florijan Kroupa i Janko Jelača učenici 5.B razreda OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivaničkog.

U Gornjoj Stubici učenike je u Spomen parku Rudolfa Perešina dočekala predsjednica OV-a Općine Gornja Stubica koja im se obratila prigodnim riječima nakon kojih je goste upoznala s bogatom poviješću svog mjesta. Zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željko Posilović, predstavnik branitelja te učenici odali su počast Rudolfu Perešinu paljenjem svijeća kod spomen biste.

“Mislim da su izleti poput ovog odličan način prenošenja informacija i znanja učenicima pogotovo onih 5. i 6. razreda zbog toga što se oni u tijeku svog školovanja kroz redovite školske programe još nisu imali prilike upoznati s temom Domovinskog rata i stvaranja slobodne Hrvatske. Svakako moram pohvaliti i ideju o pokretanju natječaja u literarnim i likovnim radovima koji se odvija u sklopu Memorijala Rudolf Perešin. Sudjelovanje na spomenutom natječaju jako je dobar motiv te odličan način da se kroz pripremu i izradu likovnih ili literarnih radova puno toga nauči o Domovinskom ratu” rekla je Martina Novak ravnateljica OŠ Josipa Badalića.

“Kao hrvatskom branitelju veliko mi je zadovoljstvo vidjeti našu školsku djecu kako u jednom neformalnom okruženju ali s velikom pozornošću upijaju informacije o Domovinskom ratu i herojstvu našeg Rudija i svih njegovih kolega – hrvatskih branitelja” rekao je Nenad Vujanić zamjenik predsjednika ZUDR Ivanić-Grada.

“Ni ova cjelodnevna magla nije nam mogla pokvariti raspoloženje. Sretan sam što smo i ovog puta našim osnovnoškolcima pružili jedan prekrasan dan tijekom kojeg su iz prve ruke mogli toliko toga naučiti” rekao je zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

Osim Spomen parka Rudolfa Perešina, učenici su u Općini Gornja Stubica posjetili Gupčevu lipu i Muzej seljačkih buna.

Tekst i foto: Zoran Ožetski