09.11.2018.

Predstavljena zbirka pjesama Željke Bitenc „Ružičnjak pored mora“

Promocija nečijeg prvog objavljenog djela uvijek ostavlja poseban dojam, a to je bio slučaj i na promociji zbirke pjesama Željke Bitenc „Ružičnjak pored mora“.

Iako se Željka već dugo bavi pisanjem i radovi su joj objavljivani u elektroničkim izdanjima, sada je došlo vrijeme za nešto novo, drugačije. Željkine pjesme izborile su svoje mjesto i priliku da budu objavljene temeljem natječaja i odabira od strane uredništva Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, o čemu su govorile urednice Silvija Šesto i Snježana Babić Višnjić, naglasivši važnost pjesništva, i uopće njenu zastupljenost u domaćoj književnosti, čemu se nažalost ne daje dovoljno pažnje.

Kroz svoje pjesme Željka uspijeva prenijeti fine nijanse osjećaja i prostora, vodeći nas na put kroz razne dijelove Hrvatske. To i nije čudno, budući da je dugogodišnja suradnica fotografa Šime Strikomana za kojeg piše tekstove u okviru projekata „Milenijske fotografije“ i „Terra Croatica“.

Za potpuni doživljaj večer je upotpunjena izložbom ilustracija Ane Kadoić, koje su nastale na temelju fotografija već spomenutog Strikomana, a koje su, kako kaže sama ilustratorica, i njoj donijele novi doživljaj izražavanja. A svima onima koji će čitati knjigu one će zasigurno na originalan način dočarati poetski izraz Željke Bitenc i odvesti na neobično putovanje novim literarnim krajolicima.

Senka Kušar Bisić