14.05.2018.

U Ivanić-Gradu jubilarna peta izložba inovacija I3G

Petu godinu zaredom u Ivanić-Gradu 17. i 18. svibnja održava se Izložba inovacija Ivanić-Grad I3G na kojoj se predstavljaju nadarena djeca i mladi, inovatori i poduzetnici kako bi razmijenili ideje i iskustva te predstavili najnovije projekte i inovacije.

Dvonožni hodajući robot, sanjke s kotačima, turbo roštilj, mjerni semafor, 3D print prilagođene dječje ortoze, pametno zrcalo, to su samo neke od ideja i inovacija učenika i studenata iz različitih dijelova Hrvatske koje se mogu pogledati na Izložbi inovacija I3G, 17. i 18. svibnja ove godine u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu.

Jubilarna peta izložba inovacija ponovno u Ivanić-Gradu okuplja, kako kažu organizatori Elektronički i računalni klub, inovativnu Hrvatsku. Nakon četiri uspješne godine i zbog sve većeg interesa sudionika, izložba je u ovoj petoj godini održavanja prerasla u nacionalno događanje na kojem se predstavlja više od 70 škola i fakulteta te već afirmirani inovatori i poduzetnici.

Ambasador izložbe je tvrtka STEMI d.o.o. koju je osnovao tim mladih ljudi, prethodno okupljenih u Udruzi Bura Znanja – Antun i Josip Vukićević, Luka Fućek, Vlatko Klobučar, Pavao Pahljina i Marin Trošelj. Uspješnom crowdfunding kampanjom na stranici Indigogo prije nekoliko godina uspjeli su u rekordnom roku prikupiti sredstva za razvoj svog projekta STEMI odnosno prikupiti sredstva za razvoj šesteronožnog robota kojeg su sami i osmislili, kako bi djecu učili robotici i popularizirali STEM područja (engl. Science, Technology, Engineering i Mathematics) u obrazovanju i na tome otad kontinuirano rade. Zajedno s Udrugom programerko pokrenuli su i projekt Hrvatska stvara kojem je cilj diljem Hrvatske otvoriti Code Clubove, centre u kojima će se osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći nalaziti, besplatno učiti i stvarati nove tehnologije. Projekt će predstaviti i na ovogodišnjoj izložbi.

Iz popratnog programa izložbe izdvajamo i predavanje „Hoće li nam roboti oteti posao/Zašto upisati FER“ Ane Sović Kržić, predavanje „Mehatronika i robotika na FSB-u, prezentaciju Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka, natjecanje za djecu i mlade RoboNogomet te Ivanić Solar Tour, vožnju solarnih automobila koji će biti i predstavljeni na izložbi. Prvog dana sudionici izložbe i svi zainteresirani građani moći će sudjelovati i u snimanju milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a partneri izložbe su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Zagrebačka županija, Grad Ivanić-Grad, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek i Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu.