17.05.2018.

Janica u Ivanić-Gradu zaigrala graničara i oduševila male sportaše

Ivanić-Grad je jučer postao sportsko-edukativni centar Hrvatske. Sportski park Zelenjak preplavili su osnovnoškolci i srednjoškolci iz Ivanić-Grada i okolice. Svečani program je započeo paljenjem plamena Turneje radosti koju je svojim dolaskom uveličala izaslanica Vlade RH, Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport...

Plamen Plazma Sportskih igara mladh donijeli su Branko Zorko, višestruki hrvatski Olimpijac u atletici i Jakov Bunjevac, bivši viceprvak svijeta i Europe u karateu i trenutno igrač rukometnog kluba Ivanić u pratnji malih sportaša.

Janica Kostelić poručila je malim okupljenim sportašima: '

'Nije bitno da se nadmećemo u tome tko je kome zahvalan, zahvalni smo što možemo biti ovdje, da omogućimo djeci da budu djeca i da se zabavljaju. Zahvaljujem Plazma Sportskim igrama mladih i čestitam gospodinu Mariću na upornosti, jer to je glavna karakteristika sporta. Drago mi je da mogu biti dio ovakvog projekta koji promiče zdrave vrijednosti. Ne morate biti vrhunski, važno je da se zabavljate i uživate u športu, a rezultati će nakon toga doći.'

Zdravko Marić predsjednik Plazma Sportskih igara mladih zahvalio je svim partnerima i sponzorima na podršci: '

'Vlada Republike Hrvatske nas svesrdno podržava, kao i mnogobrojni partneri i sponzori zahvaljujući kojima su sve aktivnosti za djecu uvijek besplatne. Veseli nas što svake godine bilježimo sve veći broj sudionika i gradova i općina u kojima se djeca imaju mogućnosti natjecati. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ove godine pokrenuli smo i veliku nacionalnu akciju prevencije, jer želimo još više potaknuti i edukativni aspekt svih naših aktivacija.'

Domaćin, Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić- Grada istaknuo je kako je Ivanić-Grad sportski grad, što je i danas dokazano :

'Ivanić-Grad puno ulaže u razvoj sporta, posebno za najmlađe stanovnike. Sretni smo što smo domaćini otvorenja ovako velike sportske manifestacije, jer želimo djeci pružiti mogućnost pozitivnog razvijanja kroz sport.'

U sportskom dijelu programa sudjelovalo je 1200 osnovnoškolaca s područja Ivanić-Grada i okolice koji su se natjecali u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara, turniru u odbojci i malom nogometu. Pobjednici su se plasirali na državnu zavšnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u krajem lipnja u Savudriji.

U natjecanje u graničaru s djecom spremno su se uključili i Janica Kostelić, Zdravko Marić i Javor Bojan Leš i pokazali svoj sportski duh. Djeca su oduševljeno prihvatila pojačanje u svojim timovima i krenuli sa ciljanjem visokih uzvanika.

Janica Kostelić otkrila je da je počasna građanka Ivanić-Grada i otkrila je da njen brat Ivica razmišlja o preseljenju u Ivanić-Grad, što i njoj nije strana ideja.

fotografije

Na događanju su bili i veliki informativno – edukativni korneri za djecu i mlade velike nacionalne preventivne kampanje 'Zajedno više možemo – u akciji s policijom' u kojem su se provodile aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova i njihovih partnera. Kampanja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i govora mržnje te poziva na 'fair play' igru, toleranciju i korektno navijanje.

Školarci i građani mogli su naučiti sve o ponašanju u prometu, isprobati simulatore, dobiti edukaciju iz krim policije i obići policijska vozila i motore. Vatrogasci su dijelili svoja iskustva i znanje te upoznala djecu i mlade sa svojom opremom, a pripadnici Crvenog križa organizirali su edukativne radionice.

Plazma promotori osigurali su fine kekse kao predah između natjecanja i aktivnosti. Coca- Cola kutak bio je pun okrijepe za sve, a kako bismo svi bili savjesni i očuvali našu prirodu sve bočice sokova i vode smo prikupljati za recikliranje.

U središtu svih proteklih godina djelovanja Plazma Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Misija je Plazma Sportskih igara mladih da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i educiraju djecu i mlade od najranije dobi pozitivnim vrijednostima. Kao najmasovnija sportska manifestacija u Europi pružaju priliku djeci osnovnih i srednjih škola da od ožujka do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, rukomet, odbojka, ulična košarka, tenis, stolni tenis, šah, odbojka na pijesku, graničar i utrka na 60m).

U 22 godine broj sudionika prešao je impozantnu brojku od milijun i 500 sudionika. Plazma Sportske igre mladih održavaju se u 114 gradova u Hrvatskoj, 58 gradova u Srbiji i 38 gradova i općina u Bosni i Hercegovini. Samo u 2017. godini sudjelovalo je više od 160.000 djece i mladih, dok u 2018. Igre bilježe rušenje svih rekorda po broju sudionika i mjesta održavanja. Coca-Cola Cup, turnir u malom nogometu ove godine održat će se su 90 gradova i imat će više od 32.000 sudionika.

Plazma Sportske igre mladih nisu samo prepoznate u zemljama domaćinima. One su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, a podržane od ambasadora Sportskih igara mladih, javnih osoba koje su prepoznale važnost rada sa mladima. Između mnogih istaknutih javnih osoba ambasadorima Sportskih igara mladih postali su: Sir David Richards, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, David Beckham, Sven Goran Eriksson, Lennart Johansson, Franz Beckenbauer, Jose Navarro, Arkady Dvorkovich te naš neizostavni Luka Modrić, kao i mnogobrojni drugi sportaši: Dario Srna, Nemanja Matić i Edin Džeko.

Sve najbolje od Plazma sportskih igara mladih možete pratiti na stranici Igara: www.igremladih.hr , Facebooku- Plazma Sportske igre mladih i instagramu.

 

tportal.hr